Volledig scherm
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © AP

Erdogan wilde Amsterdam Arena vol Turkse Nederlanders toespreken

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wilde in Nederland een groot stadion afhuren om komend weekeinde tienduizenden Turkse Nederlanders toe te spreken.

De Amsterdam Arena, Ziggo Dome en Gelredome werden eind februari benaderd om een podium te bieden aan de massabijeenkomst en Erdogans campagne. Dat bevestigt Mustafa Aslan van de Nederlandse tak van Erdogans AK-partij, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De directies van de stadions besloten niet mee te werken aan de campagne van de Turkse president. Een woordvoerster van Gelredome zegt: ,,Wij huisvesten geen politieke bijeenkomsten, los van de inhoud.” Ze bevestigt dat de Gelredome-organisatie is benaderd voor een bijeenkomst met Erdogan.

Spanning

De relatie tussen Turkije en Nederland staat flink onder spanning sinds de weigering van Nederland om mee te werken aan de Turkse campagne. Erdogan en zijn regering voeren campagne in aanloop naar een Turks referendum op 16 april. Erdogan wil daarmee een wetswijziging doorvoeren die hem meer macht geeft.

Op 12 maart trok Nederland de landingsrechten van een vliegtuig in om de komst van de Turkse minister Cavusoglu te verhinderen. Hij wilde in Nederland Turkse Nederlanders toespreken over het aankomende referendum. Toen daarna Familieminister Kaya per auto van Duitsland naar Rotterdam kwam, ontstonden rellen in de havenstad.

De diplomatieke rel was compleet toen de politie minister Kaya als ongewenst vreemdeling terugstuurde naar Duitsland. Erdogan noemde Nederland daarop ‘fascistisch’ en een ‘nazi-overblijfsel’.