Volledig scherm
Enkele demonstranten hebben zich verzameld bij conferentiecentrum Koningshoef in Veldhoven, waar een bijeenkomst plaatsvindt van de jongerenbeweging van het huidige Eritrese regime. © ANP

Eritreeërs belagen auto in Veldhoven tijdens protest

Enkele tientallen Eritreeërs hebben vanmiddag in het Brabantse Veldhoven een auto belaagd, waarin vermoedelijk een Eritrese diplomaat zat. De betogers zijn naar conferentiecentrum Koningshof gekomen, omdat daar vanavond een bijeenkomst van de jongerenbeweging van het huidige regime in Eritrea begint.

Op beelden van Omroep Brabant is te zien dat enkele leden van de groep op de grond liggen, om te voorkomen dat de auto verder kon rijden. De politie greep in en hield de betogers op afstand van de auto. 

De demonstratie is op het allerlaatste moment georganiseerd, nadat gisteren de locatie van de omstreden bijeenkomst bekend werd. Het is 
een initiatief van Kubrom Hosabay, de voormalige staatssecretaris van Eritrea die in 2009 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. Hij begon online een petitie tegen de conferentie. ,,Mensen moeten komen demonstreren! Want deze conferentie, deze man is het beeld van het regime waarvoor veel Eritreeërs zijn gevlucht ", aldus Hosabay.

Hosabay zei dat het niet gelukt is te voorkomen dat de auto met de vermoedelijke diplomaat naar het conferentiecentrum reed. ,,Onder begeleiding van de politie is de auto via een andere toegangsweg naar het conferentiecentrum gereden. Jammer, maar in ieder geval is het ons met de actie wel gelukt de aandacht op de omstreden jongerenbijeenkomst te vestigen.''

Omstreden

Quote

Het ons met de actie gelukt de aandacht op de omstreden jongeren­bij­een­komst te vestigen

Kubrom Hosabay

De conferentie is omstreden, omdat ook Yermane Gebreab, een vertrouweling van president Isaias Afewerki, komt. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd en Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land. Afewerki is door de VN bestempeld als 'grove schender van mensenrechten'.

Het kabinet noemde het bezoek van regeringsadviseur Gebreab dinsdag 'ongemakkelijk', omdat hij Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten.

Geen toestemming

Hosabay arriveerde vandaag als eerste in Veldhoven. Hij oordeelt dat het congres een poging is van het Eritrese regime om haar positie in Europa te verstevigen. Hij vindt dat de bijeenkomst verboden moet worden.

Bij de gemeente Veldhoven is geen toestemming gevraagd voor de demonstratie. De tegenstanders willen zaterdag wederom en met meer mensen gaan demonstreren in Veldhoven, kondigde Hosabay aan. 

In Nederland wonen ongeveer 30.000 Eritreeërs. Ze vormen, na de Syriërs, de grootste groep vluchtelingen in Nederland.