Volledig scherm
De bussen met Eritreeërs. © Jean Pierre Reijnen

Eritreeërs hebben Veldhoven verlaten en nacht doorgebracht in hotels

De ruim 540 Eritreeërs die op het verboden congres in Koningshof in Veldhoven afkwamen, zijn gisteravond in zeven bussen weggevoerd van het terrein. De Eritreeërs zijn in colonne onder begeleiding van motoragenten naar hotels en andere overnachtingsplekken gebracht.

De gemeente Veldhoven, die de bijeenkomst had verboden om de openbare orde te beschermen, liet de congresgangers naar kleinschalige opvanglocaties brengen waar ze konden overnachten. De gemeente Veldhoven hield gisteravond rond 22.00 uur nog een persconferentie. Alle Eritreeërs waren rond 1.20 uur vertrokken.

De bijeenkomst was omstreden omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd en Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land.

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.