Eritrese asielzoekers trekken zich steeds verder terug in hun eigen kring
Eritrese asielzoekers in Nederland hebben zelden werk, spreken nauwelijks Nederlands en hebben zo’n afstand tot de samenleving dat ze zich steeds verder dreigen terug te trekken in hun eigen kring. ,,Een tamelijk somber beeld”, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport dat vandaag verschijnt.
Delen per e-mail
,,Eritrese statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning, red) hebben moeite om in Nederland hun weg te vinden. Dit land is op bijna alle onderdelen anders dan wat ze in Eritrea gewend waren”, schrijft het SCP gesprekken met 26 Eritreeërs en 22 experts. ,, Doordat het contact mislukt dreigen de misverstanden tussen statushouders en Nederlandse instanties steeds groter te worden.”
22.000 aanvragen
Dat is onder meer zorgelijk omdat de Eritreeërs na de Syriërs de grootste groep ‘nieuwe’ asielzoekers in Nederland zijn. Tussen 2014 en de eerste helft van 2017 deden zo’n 22.000 Eritreeërs hier een asielaanvraag. De meeste aanvragen worden gehonoreerd. Het afgelopen half jaar kwamen er elke maand enkele honderden asielaanvragen binnen, een groot deel daarvan bestond uit aanvragen voor gezinshereniging.
De meeste Eritreeërs geven aan dat ze hun land ontvluchten vanwege de militaire dienstplicht en het autoritaire regime. Die dienstplicht kan jarenlang duren, wordt niet of nauwelijks betaald en gaat vaak gepaard met mishandelingen. De tocht die de vluchtelingen afleggen is lang en vol gevaar: vooral in Libië worden veel migranten uitgebuit, mishandeld en verkracht. Aan de Libische kust worden ze door smokkelaars op rubberbootjes richting Europa gezet.
,,Voor de reis nam elke vrouw een prikpil voor drie maanden om niet zwanger te raken. Het was bekend dat een vrouw door Soedanezen of door Libiërs verkracht wordt! Als je geen prikpil nam, zou de kans op zwangerschap dus groot zijn. De verkrachting kun je niet voorkomen. Als de reis niet te lang duurt, kan je een zwangerschap wel voorkomen. Je weet als vrouw dat dit kan gebeuren en voordat je uit Soedan vertrekt, neem je afscheid van je leven.” Een Eritrese asielzoeker in het rapport.
Hun hoop op een beter leven in Nederland, lijkt vaak uit te lopen op een deceptie. Ze hebben meestal geen diploma’s en als ze die wel hebben, worden ze niet erkend. Omdat ze geen Engels spreken en het erg moeilijk hebben Nederlands te leren, hebben ze weinig contact met Nederlanders. ,,Ze trekken zich daarom terug ‘in eigen kring’, zoeken andere Eritrese statushouders op die in hetzelfde schuitje zitten of vereenzamen wanneer ze geen herkomstgenoten in de buurt hebben”, aldus het SCP.
Ook is er een ‘forse kloof’ tussen de asielzoekers en de instanties en vrijwilligers die hen moeten begeleiden. ,,Er lijkt sprake te zijn van een diep misverstand. Eritreeërs zien hun behoefte aan ondersteuning niet beantwoord, en onder instanties ontstaat het beeld van een passieve, weerbarstige en moeilijk te activeren groep.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Vietnamese jongen kreeg geen slachtofferstatus in Nederland, stikte daarna in ramptruck
In Engeland zijn gisteren vier mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de dramatische dood van 39 Vietnamese migranten in een koeltruck in 2019. Ondertussen wordt steeds duidelijker welke steken Nederland liet vallen bij het beschermen van twee van die minderjarige slachtoffers. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Reacties op toeslagenaffaire: ‘Rutte is de verkeerde persoon om terug te keren’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die vrijdag 22 januari in de krant verschenen over onder meer Diederik Gommers en de toeslagenaffaire. -
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken.
-
Fatale smokkelreis in koeltruck, tot 27 jaar cel voor dood 39 Vietnamezen
Vier mannen die betrokken waren bij de fataal afgelopen mensensmokkel van 39 Vietnamezen die vorig jaar in een koelvrachtwagen in Engeland zijn gevonden, zijn veroordeeld tot celstraffen van 27 jaar. -
VIDEO Automobilist rijdt agent op scooter aan na drugsdeal in Tilburg
Een politieagent op een scooter is vrijdagavond aangereden door een automobilist. Hij werd betrapt bij een drugsdeal en sloeg daarna op de vlucht. De verdachte, een 33-jarige Tilburger, is later opgepakt en zit vast op verdenking van poging tot doodslag. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.