Ernst Kuipers: binnen paar dagen misschien nieuwe maatregelen tegen corona nodig
videoAls het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.
Iets meer dan een week geleden gingen in heel het land coronamaatregelen in, en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar meer dan 4000. Afgelopen etmaal heeft het RIVM zelfs van 4581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus, een dag eerder waren dat er nog 4007. ,,Hoe hoger het aantal besmettingen elke dag is, hoe drastischer ingrepen nodig zijn om dat weer terug te brengen. Als dit zo blijft, heb je binnen een paar dagen aanvullende maatregelen nodig”, zei Kuipers. ,,Op een totale lockdown waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten”, voegde hij er aan toe.
Het aantal patiënten dat met klachten moest worden opgenomen is momenteel 892, 82 meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 715 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 68 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 163 naar 177.
Nog geen noodsituatie
Volgens Kuipers is er op dit moment nog geen noodsituatie in de ziekenhuizen. De ongeveer 700 patiënten die op de verpleegafdelingen liggen, bezetten 7 procent van alle beschikbare bedden in Nederlandse ziekenhuizen. Dat lijkt niet veel, maar volgens Kuipers is het verschil met de eerste coronagolf dat toen vrijwel alle reguliere zorg was afgeschaald. ,,Nu proberen we behandelingen zoveel mogelijk door te laten gaan. Die 7 procent komt dus bovenop het normale werk.”
Als de ziekenhuisopnames in deze lijn doorzetten verwacht Kuipers eind deze week of begin volgende week boven de duizend uit te komen. Dan zullen steeds meer ziekenhuizen gedwongen worden om behandelingen uit te stellen, omdat ze anders het werk niet aan kunnen, denkt hij. Nu gebeurt dat al door een beperkt aantal ziekenhuizen, zoals het Maasstad in Rotterdam en het Martini in Groningen.
Meer overplaatsingen
Een coronapatiënt ligt gemiddeld 7,5 dag in het ziekenhuis
De meeste ziekenhuisopnames zijn vooral in de Randstad. Vanuit daar worden ook de meeste mensen verplaatst naar andere delen van het land. In Rotterdam bijvoorbeeld moesten afgelopen week 110 mensen elders worden ondergebracht. Veertig patiënten konden terecht in de regio, zeventig niet.
Coronapatiënten worden sinds een tijdje verspreid over het land om de druk op de ziekenhuizen zo laag mogelijk gehouden. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te verplaatsen, maar Nederland heeft wel contact met de oosterburen.
In het Haagse ziekenhuis HMC leidde overplaatsingen tot bedreigingen waardoor er nu extra beveiligers in het ziekenhuis rondlopen. Volgens Ernst Kuipers wordt er alles aan gedaan om mensen niet te ver weg te brengen. ,,Maar we moeten spreiden. Als we dat niet doen moeten ziekenhuizen hun poorten sluiten voor mensen met andere klachten dan corona. Dat willen we niet. En het is vaak maar voor korte duur. Een coronapatiënt ligt gemiddeld 7,5 dag in het ziekenhuis.”
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Weer logo Extinction Rebellion aangetroffen bij brand, meerdere pick-up trucks verwoest
Bij autobedrijf Millbrook's op de Ambachtsstraat in Nuland woedde maandagochtend een grote brand. Op een van de Amerikaanse pick-up trucks van de autohandelaar is het logo van Extinction Rebellion gespoten. Dat is afgelopen tijd vaker gebeurd bij autobranden in Brabant. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
met video
In kleine stapjes naar een grotere Indië-herdenking: ‘Net als 4 mei op de Dam’
Een ander tijdstip en een prominente rol voor de ambassadeur van Indonesië. Niet alle Indië-veteranen zijn blij met de veranderingen waarmee de stichting Herdenking 15 augustus 1945 stilstaat bij de verschrikkingen tijdens de Japanse bezetting. -
Gewonden bij grote brand in Deventer: ‘Ik hoorde m’n huisgenoot schreeuwen’
Vannacht is er een grote brand uitgebroken in het historische centrum van Deventer. Daarbij is de woning boven de voormalige fotozaak Hekkert volledig uitgebrand. Na enkele uren blussen is de brand nu onder controle, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Er zijn twee gewonden naar het ziekenhuis overgebracht. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Mevrouw Pagé zoekt hulp: ‘Van de drie vormen seks die we hebben, kunnen we er nog maar één uitvoeren’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week heeft een oudere dame last van haar heup, en dat belemmert haar liefdesleven. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Voor viervoudige moord tot levenslang veroordeelde Camil A. in gevangenis overleden
In de gevangenis Veenhuizen is zaterdag de tot levenslang veroordeelde Hengeloër Camil A. (61) overleden. A. en zijn twee zonen werden veroordeeld voor de viervoudige moord november 2018 in een growshop in Enschede.