Vier van de vijf betrokken agenten bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim.
Volledig scherm
Vier van de vijf betrokken agenten bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. © Robin Utrecht

Ernstig plichtsverzuim bij arrestatie Mitch Henriquez

Vier van de vijf betrokken agenten bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez hebben zich schuldig gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. De vijfde agent valt plichtsverzuim te verwijten, is de conclusie van een intern onderzoek van de politie.

De agent die Henriquez (42) in de nekklem legde én een agent die pepperspray in zijn gezicht smeerde, worden vervolgd. De drie andere betrokken agenten gebruikten geen geweld. Hun handelingen zijn toegestaan bij een aanhouding. De drie agenten die niet worden vervolgd blijven nog wel geschorst. Dat blijft het geval, totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.

Artikel 12-procedure
Advocaat Roethof van een aantal nabestaanden van Henriquez laat weten een artikel 12-procedure te starten om de andere drie agenten ook te laten vervolgen. Zij leggen zich niet neer bij het oordeel van justitie dat die drie agenten niets te verwijten valt. 

Ook advocaat Richard Korver, die weer andere familieleden bijstaat, waaronder Mitch' moeder, wil dat alle vijf betrokken agenten worden vervolgd. Onder meer omdat de agenten geen ambulance belden toen Mitch buiten bewustzijn was.

Muziekfestival
Henriquez (42) werd op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark door de vijf agenten gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden tijdens de arrestatie. Twee agenten worden hiervoor vervolgd. Het interne onderzoek door de politie loopt nog.

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.