Volledig scherm
De Blokkendoos.

Ernstige misstanden op kinderdagverblijf Hoorn

UpdateDe gemeente Hoorn heeft de directrice en een leidinggevende van kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang De Blokkendoos geschorst wegens 'emotionele mishandeling' en 'verwaarlozing van de kinderen'.

Dat staat op de website van RTV Noord-Holland.

Volgens een rapport van de GGD heerst op het dagverblijf een cultuur van angst onder medewerkers en kinderen. Ook is er fysiek geweld. Kinderen op de buitenschoolse opvang zouden hardhandig zijn vastgepakt en ruw op de gang zijn gezet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de leidinggevenden ongeschikt zijn om in een kindercentrum te werken en de emotionele veiligheid van de kinderen in gevaar brengen.

Kiwi met schil eten
Een kind werd door de bso zes weken binnengehouden omdat het in de bosjes had geplast. Een ander kind dat geen kiwi kon schillen werd gedwongen het fruit met schil op te eten.

De directrice heeft volgens de GGD tegen een kind met kleding van het merk Eager Beaver gezegd dat ze 'gewillig-kutje-kleren' aan had.

Besloten informatiebijeenkomst
De gemeente houdt morgen een besloten informatiebijeenkomst voor ouders en verzorgers die een of meer kinderen op de Blokkendoos hebben of hebben gehad. 'Wij kunnen ons voorstellen dat ouders zich zorgen maken en met vragen zitten over wat er nu precies is gebeurd en hoe het nu verder moet', lichtte burgemeester Onno van Veldhuizen toe.

De leiding van de kinderopvangorganisatie moet binnen 2 weken haar taken hebben overgedragen aan een nieuw aan te stellen locatiemanager. Tot die tijd staat De Blokkendoos onder verscherpte toezicht van de GGD.

Een medewerkster van De Blokkendoos liet vandaag weten dat de directie geen enkel commentaar geeft en verwees door naar hun advocaat. Die was vanmiddag onbereikbaar.

Eerder aangekaart
De website Hoorngids.nl meldde eind januari al dat de Hoornse VVD-fractie vindt dat de gemeente onvoldoende controleert op veiligheid bij kinderopvanginstellingen in Hoorn. De Blokkendoos zou toen al niet aan de voorwaarden met betrekking tot veiligheid en gezondheid voldoen. Ook zouden er volgens de VVD meerdere locaties voor kinderopvang in de gemeente zijn waar hetzelfde speelt.