Volledig scherm
© AFP

Esports-event wil Nederlandse gamers naar wereldtop brengen

GamingEsports met de top van Nederland, een van de grootste lan-party's van het land en een expo met al het laatste rond gaming. De organisatoren van Tweakers Gaming Live zetten groot in met hun nieuwe evenement, van 9 tot en met 11 november in de Brabanthallen in Den Bosch. We spraken Sander van den Hout, directeur De Persgroep Online, over het evenement en gaming in Nederland. ,,We willen local heroes creëren die kunnen doorgroeien naar de wereldwijde top.''

Quote

In Nederland kijken er 1,5 miljoen mensen regelmatig naar streams van esports. Het is dus echt een groot ding

Wat is Tweakers Gaming Live?
,,Het is een combinatie van drie zaken. Het is allereerst een esports event, waarbij de toppers van Nederland de strijd met elkaar aangaan. Daarnaast is het een van de grootste lan-party's van Nederland, waarbij iedereen terecht kan om een aantal dagen samen te gamen. Het derde onderdeel is een grote expo, waar je alles kan vinden op het gebied van esports, gaming en hardware.

Voor wie is het evenement?
,,Het is heel breed. Omdat esports nog zo nieuw is in Nederland mikken we vooral op iedereen die iets heeft met gaming of esports. Dus het is zowel voor vaders met kinderen, die vooral Fortnite spelen, als voor de wat oudere gamer die bijvoorbeeld Counterstrike speelt. We delen de zalen dus ook zo in dat jonge kinderen niet in de zaal komen waar games worden gespeeld voor een oudere leeftijdscategorie. De minimale leeftijd voor Counterstrike is bijvoorbeeld 16 jaar, dus dan wil je geen 11-jarige kinderen in de zaal hebben.

Volledig scherm
Gamers tijdens de Asian Games 2018 in Jakarta © AFP

Welke esportstoernooien organiseren jullie?
,,Zeker zijn de competities voor Fortnite en CS:GO, een Heartstone-toernooi en een League of Legends-competitie. Mogelijk volgen er nog andere toernooien; dat maken we dan zo snel mogelijk bekend.”

Welke grote namen en teams doen er mee?
,,Voor CS:GO doen onder meer Defusekids en Edevia mee. Voor League of Legends komen Sector One, New Dynasty en Echo Zulu. Dit zijn binnen de Benelux de topteams van dit moment. We hebben nog veel meer toezeggingen, maar die maken we de komende weken bekend.” 

Hoe groot zijn esports in Nederland eigenlijk?
,,Het is altijd lastig om daar harde cijfers over te geven, maar als je kijkt naar de omzet staat Nederland op de achtste plek in Europa. We blijven dus wat achter, want Nederland staat eigenlijk altijd bovenaan als het gaat om zowel internet als sport. Maar zoals je vaak bij dit soort dingen ziet: hoe groter het wordt, hoe meer geld een rol gaat spelen. En dan heb je gewoon landen die groter zijn en waar er meer geld wordt vrijgemaakt om de absolute top binnen te halen. De echt competitieve esports zie je dus momenteel vooral in het buitenland.”

Quote

We willen local heroes creëren die de kans krijgen om door te groeien naar de wereldwij­de top

Waarom dan toch zo’n groot evenement organiseren?
,,Omdat we zien dat esports ook in Nederland steeds groter en bekender wordt, en daar willen we aan bijdragen. Vier op de tien jongeren spelen en kijken al esports, en als we kijken naar de Tweakers-community, dan speelt maar liefst 82 procent gemiddeld zeven uur per week esports. In Nederland kijken er 1,5 miljoen mensen regelmatig naar streams van esports op platformen als Twitch en YouTube. Het is dus – vooral onder jongeren – echt een groot ding.

Met Tweakers Gaming Live willen we juist de Nederlandse spelers en teams de sterren laten zijn. We willen local heroes creëren die dan ook de kans krijgen om door te groeien naar de wereldwijde top.”

Jullie organiseerden eerst de jaarlijkse Tweakers Express, waarbij je met speciale gametreinen naar de beurs Gamescom in Keulen konden. Waarom zijn jullie daarmee gestopt?
,,Er was eigenlijk maar een probleem: de trein kon niet meer langer worden. We konden daardoor niet meer dan 750 bezoekers meenemen, terwijl er veel meer animo was. De grenzen waren dus bereikt. Daarnaast hebben we de Tweakers Express een aantal jaar georganiseerd, en was het tijd voor iets anders.”

Volledig scherm
Cosplayers tijdens de Comic Con in de RAI Amsterdam, een jaarlijks evenement dat draait om comics, games en tv-series © ANP Kippa

Waarom organiseert een website zo’n evenement?
,,We merken dat de community behoefte heeft bij elkaar te komen. De bezoekers van Tweakers hebben een enorme passie voor games, sleutelen aan computers, spelen met 3d-printers, etcetera. Wat het ook is: ze doen dat via internet. Maar we merken dat ze juist ook heel graag met elkaar – liefst langer dan een dag – over die onderwerpen praten. Dan kan alleen maar goed met een evenement.”

Speel je zelf ook games?
,,Ik heb tot vier weken geleden geen games gespeeld, anders dan bijvoorbeeld Fifa, F1 of Fortnite met mijn 12-jarige zoon. Omdat ik me oprecht heb afgevraagd wat esports nou precies is, ben ik twee weken geleden naar Dreamhack in Stockholm gegaan. Ik kwam binnen tijdens de halve finale Counterstrike en wist niet wat ik zag: 8000 man die allemaal vol spanning naar die wedstrijd keken. Ik werd zelf ook door die spanning en passie gegrepen, terwijl ik niet heel bekend ben met die game. Ik snap dus hoe het leeft en dat het meer leeft als je het organiseert in een evenement.”

Quote

We wachten nog op toestem­ming van de gemeente Den Bosch, en dat duurt langer dan gedacht

De vergunning voor de slaapplekken is nog niet rond. Gaat dat wel lukken?
,,We wachten nog op toestemming van de gemeente Den Bosch, en dat duurt langer dan gedacht. Alle partijen willen meewerken, maar officieel moeten we nog bevestiging krijgen. We hopen die vergunning binnen een paar dagen te krijgen.”

Voor veel mensen is onduidelijk wat er precies bij de ticket - die niet goedkoop is - zit inbegrepen. Hoe zit dat?
,,Een terechte vraag waar we snel duidelijkheid over zullen geven. Als je een voetbalkaartje koopt voor 80 euro, wil je ook weten of het voor PSV-Ajax is of voor Excelsior – Sparta. De meeste zaken zijn inmiddels duidelijk en hebben we op de site aangegeven. Over de laatste zaken proberen we de komende dagen duidelijkheid te geven.

Hoeveel tickets zijn er inmiddels verkocht?
,,We hebben inmiddels een paar honderd tickets verkocht. Alle early bird-tickets zijn al weg, terwijl er toen nog maar weinig bekend was qua games, teams en slaapplekken. Het gaat dus harder dan verwacht. We verwachten op dagbasis zo’n drieduizend tot vierduizend bezoekers en ongeveer vijfhonderd man voor de lan-party.”

Lees alles over Tweakers Gaming Live op de website.

Volledig scherm
© EPA