Volledig scherm
De Sign Language Coffee Bar opent donderdag in Amsterdam. © Bas de Ruiter

Espresso bestellen in gebarentaal bij dove barista's

Amsterdam heeft een primeur: morgen gaat de eerste Nederlandse koffiebar open met uitsluitend dove barista's. Wie bij deze Sign Language Coffee Bar een espresso, cappuccino of caffè latte wil bestellen, kan dat alleen maar doen in gebarentaal. 

Hoewel het personeel doof is, moet de koffiebar aan de Amsteldijk nadrukkelijk een plek worden waar zowel doven als mensen die wel kunnen horen een kopje koffie kunnen drinken.

Bezoekers die geen gebarentaal beheersen, kunnen ter plekke gebruikmaken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leer je hoe je een espresso of een cappuccino in gebarentaal bestelt. Behalve koffie bestaat de mogelijkheid je bij de bar een croissantje of een brownie te eten.

Voor bedenker Bas de Ruiter is de Sign Language Coffee Bar het volgende in een rij projecten om jonge mensen met een handicap aan het werk te helpen. Tien jaar geleden begon hij Ctaste, waar de gast in het donker dineert en wordt bediend door blinde obers. Daarna volgden Ctalents, een werkbemiddelingsbureau voor doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden, en CtheCity, een ontdekkingstocht in het duister door een stukje nagebouwd Amsterdam.

Werkloosheid

Quote

De werkloos­heid onder doven en blinden is 70 procent en dat is niet nodig

Bas de Ruiter

,,De werkloosheid onder doven en blinden is 70 procent en dat is niet nodig. Wij willen daar wat aan doen door studenten en andere jongeren die een opleiding volgen een goeie bijbaan te bieden in de koffiebar", aldus De Ruiter. ,,We hopen dat de bar veel klanten zal trekken, niet alleen dove maar juist ook horende."

Als de koffiebar goed gaat lopen, ziet De Ruiter uitbreiding wel zitten, maar niet per se met filialen in andere steden. ,,Het liefst zien we dat bedrijven met grote kantoren een Sign Language Coffee Bar krijgen als koffiecorner."

Het project krijgt financiële steun van de Start Foundation voor sociaal ondernemerschap en van de familie Van Oord, de familie achter de gelijknamige baggergigant. ,,Dat is voor ons een flinke opsteker, want een project als dit is bij de bank toch een moeilijk verhaal", zegt De Ruiter.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.