Volledig scherm
Het Europees Parlement in Straatsburg. © epa

'EU-fractie met PVV in de maak'

De Partij voor de Vrijheid (PVV) staat op het punt genoeg partijen en leden aan zich te binden om in het Europees Parlement (EP) een fractie te kunnen vormen. Dat zeggen bronnen vrijdag tegen persbureau ANP.

Volledig scherm
© anp

Op dit moment werkt de PVV in het EP samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Samen zijn zij goed voor 37 Europarlementariërs. Maar om een fractie te vormen moeten er minimaal 25 leden uit zeven EU-landen zijn.

PVV-leider Geert Wilders zei tegen het ANP: ,,We zijn er bijna''. Maar meer details over welke partijen en leden zich bij de vijf partijen willen aansluiten wilde hij niet kwijt. Er is wel kans op een persconferentie dinsdag in Brussel, zei Wilders. Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed in het Europees Parlement.

Kieskeurig
PVV-Europarlementariër Olaf Stuger wilde de geruchten ,,bevestigen noch ontkennen''. Zijn collega Gerolf Annemans van Vlaams Belang erkent dat de vijf partijen werken aan het vormen van een fractie, maar hij wil niet zeggen of dat op het punt staat te lukken. ,,Wij zijn kieskeurig, anders was het vanaf het begin wel gelukt.''

Het EP heeft tot op heden nog geen formele melding van een nieuwe politieke groep of fractie ontvangen, stelt een woordvoerster van de EU-instelling. Lukt het de vijf partijen met (minimaal) twee andere partijen een fractie te vormen, dan zal de verdeling van de spreektijd aangepast worden. Andere fracties zoals bijvoorbeeld de christendemocraten of liberalen zullen dan spreektijd verliezen. Met hoeveel is nog niet aan te geven, dat moet worden berekend.

Wilders EU-Parlementslid
De Kiesraad heeft Geert Wilders deze week benoemd tot lid van het Europees Parlement voor de PVV, maar Wilders zei daar ,,natuurlijk'' geen gebruik van te maken. Hij zou erdoor op de plek komen van de overleden Hans Jansen. Wilders zag vorig jaar echter al af van toetreding omdat hij het niet voor elkaar kreeg om met zes overeenkomstige partijen uit andere landen een fractie te vormen.

Wilders moest ook nog eerst voor elkaar zien te boksen dat hij zowel in de Tweede kamer als in het Europese Parlement mocht zitten, een ,,dubbelmandaat'' dat eigenlijk niet geoorloofd is. Een kandidaat kan vier weken nadenken of hij de benoeming aanvaardt. Ook moet hij of zij nog echt worden toegelaten na onderzoek door de Tweede Kamer en het Europees Parlement zelf.