Volledig scherm
Henk Bleker. © ANP

EU stuurt Bleker kritische brief over Hedwigepolder

De Europese Commissie heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vorige week een brief gestuurd om twijfels te uiten over de alternatieve plannen voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Brussel blijft kritisch over de manier waarop het ministerie de natuurschade van het plan wil compenseren.

Dat zei een woordvoerster van de staatssecretaris vandaag. Het ministerie gaat 'opnieuw en beter' proberen de twijfels bij de commissie weg te nemen. 'Wij geloven nog steeds in het alternatieve plan en we vertrouwen erop dat we tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren', aldus de woordvoerster.

In september reageerde de Europese Commissie naar aanleiding van vragen van GroenLinks ook al kritisch op het plan van Bleker om andere polders onder water te zetten ter compensatie van het uitdiepen van de Westerschelde. Toen stelde de commissie meer wetenschappelijke onderbouwing nodig te hebben. De woordvoerster zei die te gaan geven, maar zei nog niet te weten of nieuw onderzoek nodig is.

  1. Verdachten drugsboot Moerdijk voor eerste keer voor de rechter
    Live

    Verdachten drugsboot Moerdijk voor eerste keer voor de rechter

    Welke netwerken zaten er achter het grote drijvende drugslab dat op 10 mei in de haven van Moerdijk werd ontdekt? Justitie is bevreesd dat er connecties zijn tussen criminelen in ons land en een van de beruchte Mexicaanse drugskartels. Drie van de vier mannen die op het schip zijn aangehouden en donderdag voor de rechtbank in Breda moeten verschijnen, zijn Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar oud. De vierde verdachte, de vermoedelijke schipper, is een 66-jarige inwoner van Breda. Verslaggever Johan van Uffelen tweet live mee vanuit de rechtbank.