Volledig scherm
Henk Bleker. © ANP

EU stuurt Bleker kritische brief over Hedwigepolder

De Europese Commissie heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vorige week een brief gestuurd om twijfels te uiten over de alternatieve plannen voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. Brussel blijft kritisch over de manier waarop het ministerie de natuurschade van het plan wil compenseren.

Dat zei een woordvoerster van de staatssecretaris vandaag. Het ministerie gaat 'opnieuw en beter' proberen de twijfels bij de commissie weg te nemen. 'Wij geloven nog steeds in het alternatieve plan en we vertrouwen erop dat we tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren', aldus de woordvoerster.

In september reageerde de Europese Commissie naar aanleiding van vragen van GroenLinks ook al kritisch op het plan van Bleker om andere polders onder water te zetten ter compensatie van het uitdiepen van de Westerschelde. Toen stelde de commissie meer wetenschappelijke onderbouwing nodig te hebben. De woordvoerster zei die te gaan geven, maar zei nog niet te weten of nieuw onderzoek nodig is.