Volledig scherm
Camiel Eurlings. © ANP

Eurlings: Nu niet en in 2015 ook geen leider van CDA

CDA-prominent en oud-minister Camiel Eurlings is niet beschikbaar voor het leiderschap van het CDA. Nu niet en in 2015 ook niet, zei hij vandaag na een hoorzitting over het spoor in de Tweede Kamer.

Eurlings werd lang gezien als de belangrijkste kroonprins binnen het CDA en mogelijke opvolger van toenmalig premier en partijleider Jan Peter Balkenende. Maar Eurlings stapte uit de politiek om een gezin te stichten en ging werken bij KLM. 'Ik heb nu een ander leven, die keus heb ik bewust gemaakt'.

Eurlings was een voorstander van samenwerking met de PVV en betuigde op het partijcongres van het CDA ruim een jaar geleden op emotionele wijze steun aan Maxime Verhagen (zie video hieronder). Die is informeel de voorman van het CDA, maar formeel niet de leider van de partij.

Eurlings erkende vandaag dat het niet goed gaat met zijn partij, die in de peilingen gezakt is naar elf zetels. 'Het CDA heeft eerder moeilijke tijden gekend. Ik ben ervan overtuigd dat de partij er weer bovenop komt', aldus Eurlings.