Volledig scherm
Camiel Eurlings © Marco Okhuizen

Eurlings werkt op verzoek sportkoepel aan 'biecht' over mishandeling ex

NOC*NSF-bestuurslid Camiel Eurlings werkt aan een verklaring waarin hij ingaat op de mishandeling van zijn ex-vriendin in 2015. Dit doet hij op uitdrukkelijk verzoek van andere bestuursleden van de sportkoepel. 

,,Hij berokkent de sport nog steeds schade", zo zegt een bestuurslid tegen de Volkskrant. De staf neemt het Eurlings dan ook kwalijk dat hij nooit inhoudelijk op de kwestie in heeft willen gaan. Zeker nu de sportkoepel openheid vraagt omtrent gevoelige onderwerpen waaronder seksueel misbruik en matchfixing.

Met een publiekelijke 'biecht' hopen de bestuursleden dat de rust bij NOC*NSF terugkeert.  ,,Dat is nodig. En wij zijn toch het gezicht van de Nederlandse sport. Het is daarom aan hem om iets te doen", aldus een andere prominent. 

Uitleg

De woordvoerder van Eurlings, Jan Driessen, erkent dat de voormalig politicus werkt aan een verklaring. ,,Het kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld dat zijn advocaat Geert-Jan Knoops uitlegt wat er precies aan de hand is geweest. Het is aan Camiel om dit te bedenken en een passend moment te kiezen."

Eurlings kwam in de zomer van 2015 in opspraak doordat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem had gedaan wegens mishandeling na een uit de hand gelopen ruzie. Hij trof een schikking met het Openbaar Ministerie en kreeg een taakstraf van 40 uur opgelegd. Eurlings hoefde vervolgens niet meer naar de rechter. 

Verzoek om vertrek

Enkele NOC*NSF-bestuursleden vroegen Eurlings eerder om te vertrekken, maar dat verzoek wees hij af. Van een formeel verzoek zou geen sprake zijn geweest. 

Het omstreden bestuurslid kreeg onlangs zelfs nog een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), ondanks zijn strafblad. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, zei daarop: ,,Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen."