Europa trekt portemonnee voor spoorlijn tussen Lelystad en Groningen
Er is Europees geld in aantocht voor de aanleg van de Lelylijn. De spoorlijn die de Randstad en het noorden van het land met elkaar moet verbinden wordt opgenomen in het zogeheten Trans-Europees Transport Netwerk, en dat brengt verschillende voordelen met zich mee.
De ministers van Transport van de 27 EU-landen moeten hier vandaag nog officieel over besluiten, maar bronnen in Brussel bevestigen dat ze dat hoogstwaarschijnlijk zullen doen. De Europese Commissie had zich er vorige maand al voor uitgesproken. Dat is belangrijk voor Nederland omdat Europa daarmee het belang van de Lelylijn erkent en het de deur opent voor Europese subsidies.
Wegen, spoorwegen en vaarwegen die onderdeel uitmaken van ‘TEN-T’ voldoen allemaal aan bepaalde Europese standaarden, waardoor wegverkeer, boten en treinen zich duurzaam en snel door Europa kunnen verplaatsen.
,,Nu staat de Lelylijn letterlijk op de kaart. Dat is een belangrijke stap op weg naar realisatie van de spoorlijn”, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). ,,Natuurlijk is er nog heel veel werk te doen, maar dit Europese besluit helpt ons daarbij en daagt ons tegelijkertijd ook uit echt werk te maken van de Lelylijn.”
3 miljard van kabinet
In het coalitieakkoord was al afgesproken dat het kabinet 3 miljard reserveert om met medefinanciering vanuit de regio en uit Europese fondsen de Lelylijn te kunnen aanleggen. Maar die fondsen moesten er dan wel komen. En daar is nu dus zicht op. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat de aanleg tussen de 6 en 9 miljard euro zal kosten.
De Lelylijn moet de reistijd tussen Lelystad, Groningen, Leeuwarden en de Randstad aanzienlijk verkorten. De trein, die een snelheid van 200 kilometer per uur moet kunnen halen, zal ook stoppen in Emmeloord, Heerenveen en Drachten. De lijn is vernoemd naar Cornelis Lely, de ingenieur en minister van Waterstaat die al in 1891 met een uitvoerbaar plan kwam voor de aanleg van de Afsluitdijk.
Staatssecretaris Heijnen: ,,Dankzij een snelle verbinding wordt wonen en werken in het noorden aantrekkelijker en wordt de bouw van nieuwe woningen en de komst van nieuw banen mogelijk gemaakt.” Hoe de Lelylijn precies moet gaan lopen en hoe een verbinding met Duitsland tot stand kan worden gebracht is nog niet besloten.
Details nog uitwerken
Hoe groot de bijdrage uit Brussel zal worden is nog niet bekend. Staatssecretaris Heijnen schreef eerder deze maand aan de Tweede Kamer: ,,In de regel geldt een maximale bijdrage van 30 procent (werkzaamheden) tot 50 procent (studies) van de in aanmerking komende kosten.” Er zit nog wel een addertje onder het gras: In het huidige Europese steunprogramma voor infrastructuurwerken is 85 procent van het budget gereserveerd voor projecten op het zogeheten kernnetwerk, en 15 procent voor projecten op het ‘uitgebreide netwerk’. De Lelylijn wordt onderdeel van dat ‘uitgebreide netwerk’.
In de Kamer leeft brede steun voor de aanleg van de spoorlijn, maar Caroline van der Plas (BBB) bekende er ook buikpijn van te hebben. Betere bereikbaarheid, meer woningen en meer banen in het noorden is natuurlijk goed, maar het kan ook betekenen dat Amsterdammers naar de regio trekken die dan woningen kopen terwijl ze geen binding met het gebied hebben, zo zei ze vorige week in de Tweede Kamer.
Het Europese Parlement moet zich ook nog uitspreken over de opname van de Lelylijn in het TEN-T-netwerk. In Brussel wordt verwacht dat het besluit eind 2023 definitief zal zijn.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Inloggen’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
11
Donorbank blij met duizenden nieuwe stamceldonoren na oproep PSV-perschef: ‘Match vinden ontzettend moeilijk’
Om de ongeneeslijk zieke perschef van PSV Thijs Slegers te steunen, meldden zich de afgelopen dagen zo’n 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Donorbank Matchis is blij met alle aanmeldingen, want de kans op een match is ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’. -
PREMIUMdierenmens
Hertenkampen straks verboden? Ook om de Veluwe staat een hek
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week over de toekomst van de herten in Nederland. -
10
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Noordoostpolder krijgt spoor: kabinet wil miljarden uittrekken voor Lelylijn
De Noordoostpolder wordt uit het spoorisolement gehaald. Het nieuwe kabinet wil miljarden uittrekken voor de aanleg van de Lelylijn, een nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen. Dat staat in het vanmiddag gepresenteerde regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Andere spoorwensen uit deze regio vallen vooralsnog buiten boord.
-
PREMIUMkinderboekenschrijver7
Hoe een verhaal uit 2016 ervoor zorgde dat Pim Lammers moest onderduiken
Schrijver Pim Lammers zit ondergedoken na doodsbedreigingen. Hij zag zich genoodzaakt zich dit weekend terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht, vanwege een verhaal voor volwassenen over een relatie tussen een 12-jarige jongen en zijn voetbaltrainer dat hij jaren geleden schreef. Hoe kon het zover komen? -
-
-
PREMIUM
Nancy’s zoon (23) verongelukte: ‘Als je met drank en drugs in auto stapt, ben je een monster’
Toen de 23-jarige Slowaak in de auto stapte had hij een moordwapen in handen. Dat zegt Nancy Scholten. Ze is de moeder van Darren van Velsen, die twee weken geleden werd doodgereden op de Koningskade in Den Haag. Vermoedelijk was de chauffeur onder invloed. ,,Dat is geen ongeluk, dat is een levensdelict”, zegt de Vereniging Verkeersslachtoffers. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
75 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJules Vismale
J. Schottelndreier
Dirk Zaal
K Samson
laura bungener