Volledig scherm
Betogers demonstreren voor het Straatsburgse vergaderpaleis. © AFP

Europarlement stemt met grote meerderheid voor CETA

UPDATEHet vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober ondertekenden is vandaag goedgekeurd door het Europees Parlement. Met tien minuten vertraging omdat Parlementsleden door een massabetoging hun Straatsburgse vergaderpaleis niet binnen konden, begon het Europese Parlement vanmorgen zijn goedkeuringsdebat over het omstreden handelsverdrag met Canada.

Delen ervan treden kort daarna in werking, de rest moet wachten op de ratificatie van maar liefst 38 (!) nationale en regionale Parlementen.  Als de ratificatie rond is, kan een groot deel van het verdrag voorlopig in werking treden. De vrijwel volledige afschaffing van de importheffingen zal de onderlinge handel in goederen en diensten (nu zo'n 25 miljard euro) naar verwachting fors stimuleren.

Het handelsverdrag werd aangenomen met 408 stemmen voor, 254 stemmen tegen en 33 onthoudingen. Van de grote Nederlandse partijen stemden CDA, VVD en D66 voor het verdrag, GroenLinks tegen en de PvdA onthield zich.

Een flinke minderheid van het Europese Parlement stemde desondanks tegen. Groenen, ultralinks en een flink deel van de sociaaldemocratische S&D vinden dat het Cetaverdrag, ondanks verbeteringen, nog steeds slecht uitpakt voor milieu en sociale rechten. Zij zijn in bepaalde sectoren ook bang voor banenverlies en vinden dat nog steeds de geschillenbeslechting niet goed is geregeld. Grote bedrijven kunnen bij niet-officiële rechtbanken miljardenclaims indienen als een overheid, bijvoorbeeld uit zorg voor het milieu, hun uitbreidingsplannen dwarsboomt. 

Quote

Heel de wereld kijkt naar ons. Kiezen we voor protectio­nis­me, provincia­lis­me, ons terugtrek­ken achter de muren? Of voor een open blik op de wereld, leider­schap, groei?

Artis Pabriks, Letse christendemocraat

Op scherp

De Letse christendemocraat Artis Pabriks, één van de Parlementsonderhandelaars, zette de discussie vanmorgen meteen op scherp: ,,Heel de wereld kijkt naar ons. Kiezen we voor protectionisme, provincialisme, ons terugtrekken achter de muren? Of voor een open blik op de wereld, leiderschap, groei?”

Dat is precies waar Groen woordvoerder Bart Staes zich zo aan ergert: ,,De meeste Parlementsleden die bezwaren hebben, denken echt wel wat genuanceerder.” Pabriks haalde er zelfs de tweede wereldoorlog bij. De Canadese hulp bij onze bevrijding zou een argument zijn om voor te stemmen.  

Quote

Wij vragen respect, dit is hier geen kazerne en dat zal het nooit worden. Ceta is voor ons geen voorbeeld, maar het begin van een nieuw Europees handelsbe­leid. Wij willen heronder­han­de­lin­gen

Gianni Pittella, Europarlementariër

Handelscommissaris Malmström koos voor een aardsere benadering: extra handel, door tariefsverlaging 500 miljoen besparing die vooral ten goede komen aan het MKB en tienduizenden nieuwe banen. De leiders van de twee grootste fracties, de christendemocraat Weber en de sociaaldemocraat Pittella, vlogen elkaar stevig in de haren. Weber verweet Pittella zijn fractie niet in de hand te hebben omdat één derde voor en de rest tegen is, en jende de Groenen: ,,Zijn jullie echt in goed gezelschap met de communisten en extreemrechts?” Pittella kaatste stevig terug: ,,Wij vragen respect, dit is hier geen kazerne en dat zal het nooit worden. Ceta is voor ons geen voorbeeld, maar het begin van een nieuw Europees handelsbeleid. Wij willen heronderhandelingen.”

Veel voorstanders, zoals ook liberaal woordvoerster Marietje Schaake, betogen dat Canada ‘het meest Europese land buiten Europa’ is en zijn premier Trudeau een populair en progressief leider. De repliek kwam van de Franse Groene Yannick Jadot: ,,Dit verdrag is uitonderhandeld door de rechtse vorige premier, Harper, en bij ons door Barroso, die nu voor Goldman Sachs werkt.” Anne-Marie Mineur van de SP verscheen in het halfrond met een protestshirt en een arm vol handtekeningen: ,,Een klein deel van de 3,5 miljoen burgers die een handtekening tegen hebben gezet.” ,,Wij hebben niets tegen Canada, maar juist met vrienden maak je niet zo’n slecht verdrag. Wij leveren ons hiermee uit aan de multinationals.”

Morgen staat Canada opnieuw centraal in het Europese Parlement. Dat wordt dan toegesproken door de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zou al eerder gekomen zijn, maar moest toen zijn bezoek uitstellen door problemen, over het Ceta-verdrag, met Wallonië. Dat is één van de regionale Parlementen die nog steeds met een tegenstem dreigen.   

Hoop

Dat het Europees Parlement het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) heeft goedgekeurd, wil volgens de tegenstanders nog zeker niet zeggen dat het verdrag er echt komt. De 'coalitie voor eerlijke handel', bestaande uit onder meer FNV, Greenpeace, Milieudefensie, de Consumentenbond en diverse boerenorganisaties, geeft het verzet niet op.

,,Het verzet tegen deze handelsdeals die investeerders en multinationals meer rechten geven ten koste van mens, dier en milieu groeit nog steeds'', stelt woordvoerder Jurjen van den Bergh. ,,We gaan er alles aan doen om de Nederlandse politiek te overtuigen dat CETA op deze manier niet moet doorgaan.''

CETA is pas een feit als alle nationale en regionale parlementen in de EU ermee instemmen. Mocht het Nederlandse parlement zijn goedkeuring geven, dan willen diverse partijen die tegen CETA zijn een referendum aanvragen over het verdrag. De organisatie Meer Democratie stelt al bijna 200.000 handtekeningen daarvoor te hebben ingezameld. Om een raadgevend correctief referendum af te dwingen, zijn 300.000 steunbetuigingen nodig.

Quote

We gaan er alles aan doen om de Nederland­se politiek te overtuigen dat CETA op deze manier niet moet doorgaan

Woordvoerder Coalitie voor Eerlijke Handel