Volledig scherm
STRAATSBURG - Het Louise Weissgebouw is de zetel van het Europees Parlement in Straatsburg. De maandelijkse plenaire zittingen worden in dit gebouw gehouden. © anp

Europarlement verspilt zo'n 5 miljoen euro aan tolkengeld

Het Europees Parlement spoelt elk jaar voor 5 miljoen aan tolkengeld door het putje. Dat komt omdat commissies en politieke fracties tolkendiensten te laat aanvragen of vergeten af te zeggen, bijvoorbeeld als een vergadering niet doorgaat.

In 2010 kostte dat ruim 6, in 2011 4,4 en vorig jaar 5,5 miljoen, aldus Europarlementariër Esther de Lange (CDA), die tegen eind dit jaar dit soort onnodige kosten naar nul wil hebben teruggebracht en daarover vandaag een stemming uitlokt. Alleen in het Parlement (dus nog los van Raad en Europese Commissie) kosten de tolkendiensten dit jaar 58 miljoen. Dat is sinds de toetreding van Kroatië voor 24 talen met samen 552 talencombinaties.

'In fractievergaderingen en technisch overleg doen we al steeds minder met tolken, maar anders dan in internationale organisaties als de VN of NAVO kun je van Europarlementariërs niet eisen dat ze meertalig zijn. Een Fin met 70.000 voorkeurstemmen die alleen Fins spreekt, heeft recht op zijn zetel,' aldus De Lange.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.