Volledig scherm
De grote vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg. © ANP

Europarlement wil nieuw gebouw van half miljard

Het oude is nog geen kwarteeuw oud, maar het Europese Parlement overweegt toch in Brussel voor bijna een half miljard euro een nieuw gebouw neer te zetten. De nieuwbouw staat vanavond op de agenda van de Parlementsleiding.

De hoogste Parlementsambtenaar, secretaris-generaal Klaus Welle, heeft voor het zogenaamde PHS-gebouw (naar de Belgische staatsman Paul Henri Spaak) twee opties uitgewerkt: een ingrijpende renovatie of sloop en herbouw. Volgens ingewijden tendeert zijn advies naar het laatste. 

In zijn huidige staat zou het gebouw niet meer voldoen aan Europese stabiliteitsnormen, die voorschrijven dat het gebouw moet blijven staan, ook als door een megaschok een deel ervan zou instorten. Dat is niet het geval. Het PHS-gebouw zou na zo’n schok als een rij dominosteentjes volledig tegen de vlakte gaan, aldus Welle in zijn verslag. 

Plafond

De mogelijkheid van een bomaanslag, aldus bronnen in Brussel, zou daarom pleiten in het voordeel van nieuwbouw. Het PHS-gebouw is het oudste deel van het Parlementscomplex in Brussel en omvat behalve de plenaire zittingszaal ook de etage van de voorzitter. Vijf jaar geleden dreigde door problemen met plafondspanten al een deel van het plafond van de zittingszaal naar beneden te komen. Het Parlement had toen de mazzel dat dit probleem zich voordeed in augustus, de vaste vakantiemaand in Europa. Of voorzitter Tajani en zijn veertien vicevoorzitters vanavond al tot iets van een besluit komen, is nog onduidelijk.

Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren heeft haar fractie, het ultralinkse GUE, gevraagd om de nieuwbouwplannen zo snel mogelijk weer van tafel te halen. Als er al investeringen nodig zijn, vindt ze, dan enkel in renovatie ten gunste van veiligheid en energiebesparing. Nieuwbouw vindt ze ‘onaanvaardbare geldverspilling’.

De discussie over de nieuwbouw komt terwijl op de achtergrond nog een zwakke discussie klinkt over een ‘verhuizing’ van het Parlement naar Brussel, dat zoals bekend nu zowel in Straatsburg als Brussel vergadert. Het Parlement opperde onlangs om twee Europese agentschappen die vanwege de Brexit binnenkort uit Groot-Brittannië weg moeten, aan Straatsburg te ‘geven’ in ruil voor het Parlement, maar onder de staats- en regeringsleiders lijkt de animo voor dat idee niet groot. Het Parlement echt uit Straatsburg weghalen kan alleen als alle 28 leiders het daarover eens zijn.