Volledig scherm
Europarlementslid namens Nederland, Dennis de Jong van de SP. © ANP XTRA

Europees Parlement weigert controle van bureaukosten

Het Europese Parlement blijft hardnekkig elke controle weigeren op de bijna 40 miljoen die de 751 Parlementsleden jaarlijks aan 'bureaukosten' besteden.

Vaststaat dat bijna iedereen zijn vergoeding van netto 4.320 euro per maand schoon op krijgt. Op totaal meer dan 311 miljoen kwam de afgelopen acht jaar nog geen anderhalf miljoen terug.

Dat blijkt uit cijfers van het Parlement waarop deze krant de hand kon leggen. Van 2009 tot en met 2013 betaalde een handjevol leden (op toen 766) minder dan 70.000 tot iets meer dan 132.000 euro terug. In 2014, een verkiezingsjaar met een uittredend en nieuw inkomend Parlement, betaalden 20 leden een kleine 572.000 euro terug. Daarna zakten de terugstortingen weer tot een kleine 293.000 euro in 2015 (door 14 leden) en iets meer dan 117.000 in 2016 (door 13).

Balen als een stekker

Quote

Wie er in eigen land een kantoor op nahoudt, zou zeker daarvan een bonnetje moeten insturen

Dennis de Jong (SP)

Dennis de Jong (SP) en Gerben Jan Gerbrandy (D66) balen als een stekker dat secretaris-generaal Klaus Welle het vertikt de uitgaven te controleren, hoewel een krappe meerderheid wil dat zijn diensten dat in elk geval mogelijk maken. ,,Dan moet ik extra personeel aannemen, en ik moet juist inkrimpen", zo liet hij afgelopen week opnieuw weten. 'Politieke onwil', noemt Gerbrandy dat.

En dus blijft het geld met bakken de deur uitgaan, terwijl de twee Nederlanders het met geen mogelijkheid opkrijgen. Gerbrandy zat bij de 20 terugstorters van 2014 en gaat aan het eind van zijn lopende mandaat in 2019 opnieuw terugstorten. De Jong stort jaarlijks 25 à 30 mille terug. ,,En dan moet ik nog zoeken op welke rekening, want terugstorten wordt bepaald niet aangemoedigd."

Bonnetje

De Jong en Gerbrandy proberen al jaren de rechtmatigheid van in elk geval de grootste uitgavenposten gecontroleerd te krijgen. ,,Wie er in eigen land een kantoor op nahoudt, zou zeker daarvan een bonnetje moeten insturen", aldus De Jong.

Pogingen van het tweetal voor een verantwoordingsplicht of verplichte accountantscontrole lijden keer op keer schipbreuk. Veel Parlementsleden vinden de dik 4 mille netto per maand - bovenop hun 8 mille salaris, reis- en personeelsvergoedingen en een dagvergoeding van 300 euro per vergaderdag - wel prettig.

De Jong is het beu en gaat deze week zijn Nederlandse collega's een vrijwillige accountantscontrole voorstellen, 'in de hoop dat steeds meer leden aanhaken'. D66, aldus Gerbrandy, heeft al een accountant. ,,Ik adviseer die iedereen, want alleen zo kun je de kiezer laten zien dat je verantwoord omgaat met zijn belastinggeld."

Printpapier

Quote

In elk geval: met potloden en paperclips krijg je dat geld niet op

Dennis de Jong (SP)

Officieel is de vergoeding bestemd voor een kantoor plus inrichting in eigen land, ict, printpapier, (kranten)abonnementen, eten en drinken voor medewerkers en de organisatie van evenementen.

Maar eerder onderzoek door deze krant wees uit dat twee Nederlanders er de vorige periode ook een duur kostuum en de eigen privéhypotheek van betaalden. ,,In elk geval: met potloden en paperclips krijg je dat geld niet op", schampert De Jong.

Het tweetal blijft hopen op verandering, maar behalve zijzelf, enkele landgenoten en nog wat Britten en Scandinaviërs loopt niemand echt warm voor een verantwoordingsplicht.

De Jong vreest dat het Parlement met zijn dure en ongecontroleerde kostenregeling electoraal uiterst kwetsbaar blijft: ,,Want netto zomaar dik 4 mille erbij, dat wil iedereen wel."