Volledig scherm
Pulsvissers op de TX38 aan het werk © ANP

Europese Unie komt met totaalverbod voor pulsvisserij

De Europese Unie kondigt morgen een totaalverbod aan op pulsvisserij. Dat melden Haagse ingewijden aan deze krant. Door het verbod dreigt een enorme schadepost voor de Nederlandse visserij. 

Na jarenlange strijd in Europa delft Nederland het onderspit in de discussie over de toekomst van de pulsvisserij. De Nederlandse regering probeerde al die tijd om deze vorm van vissen te behouden. Maar de Europese Commissie, het Europees Parlement én de Europese Raad zullen morgen zeer waarschijnlijk besluiten om de pulsvisserij te verbieden.

,,Het is simpel: de meerderheid van de Europese regeringsleiders wil dit”, zegt een Haagse bron. ,,Daarmee is een verbod onvermijdelijk. We kunnen nu alleen nog proberen om de schade voor de Nederlandse vissers zo veel mogelijk te beperken. Dat is waaraan nu wordt gewerkt.”

Elektrisch vissen

Nederland telt 77 pulskotters. De pulsvissers gebruiken elektrische prikkels om vissen op de zeebodem op te schrikken, waardoor ze omhoog zwemmen en in het net belanden. Bij de ‘ouderwetse’ boomkormethode gaan vissers met sleepnetten over de zeebodem. Daarbij wordt de bodem zwaarder beschadigd dan bij pulsvisserij. Het ‘elektrisch vissen’ kost minder brandstof, waardoor vissers meer geld overhouden.

Nederland lijkt zich in Europa te hebben vergaloppeert met het uitdelen van vergunningen aan Nederlandse vissers. In het verleden kreeg Nederland toestemming om 5 procent van de vissers te laten experimenteren met pulsvisserij, maar inmiddels wordt de techniek door een veel groter aandeel van de vissers gebruikt.

Dat wekte de woede van Brusselse ambtenaren en andere Europese lidstaten, waaronder Frankrijk. Franse en Britse vissers klaagden dat hun visvangst wordt bedreigd door de Nederlandse pulsvissers. De Franse president Emmanuel Macron is groot voorstander van een verbod op pulsvisserij.

Emotie

,,Een keuze op basis van emotie”, zegt een Haagse bron. Vorig jaar schakelde minister Schouten oud-minister Cees Veerman in om de Franse vissers te overtuigen van de voordelen van pulsvisserij. Dat is zonder succes geweest, blijkt nu.

Afgelopen weekend zei Schouten in het geval van een verbod te willen pleiten voor een ‘fatsoenlijke overgangsperiode’. Duurt die periode een paar jaar, dan hebben de Nederlandse pulsvissers genoeg tijd om hun investeringen terug te verdienen en nieuwe vistechnieken te ontwikkelen. Gaat het verbod heel snel in, dan dreigt voor een deel van de vissers faillissement.

Nederlandse ambtenaren proberen in Europa af te dwingen dat het verbod later van tafel kan als uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat pulsvisserij heel gunstig is. Of die passage in de verbodstekst wordt opgenomen, is onduidelijk.

Nederlandse vissers hebben een beroep gedaan op premier Mark Rutte, in de hoop dat hij contact opneemt met de Franse president om de schade voor de Nederlandse pulsvisserij te beperken.

Vissers uit onder meer Urk, Katwijk, Stellendam en Arnemuiden gaan vandaag met bussen naar Den Haag om te pleiten voor het behoud van de pulsvisserij. 

Kijk hier waarom acties tegen het verbod op de pulsvisserij voorlopig uitblijven:

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.