Volledig scherm
Europol plaatste deze foto vrijdag op social media met de vraag: 'Herkent u deze hotelkamer?' © Europol

Europol-jacht op kindermisbruikers bereikt mijlpaal met deze foto

De internationale politieorganisatie Europol heeft afgelopen weekend een 'record' geboekt met haar online zoekactie naar kindermisbruikers en hun slachtoffers. Daarbij zet ze foto's op social media in de hoop dat iemand iets herkent. Bovenstaande hotelkamerfoto is tot nu toe de meest gedeelde afbeelding en met een beetje geluk ook het 'raadplaatje' met het snelste resultaat.

Europol zette de foto vrijdagmiddag online en zag met vreugde en verbazing hoe de afbeelding tijdens het weekend viraal ging. ,,De foto werd op zowel Twitter als Facebook ruim 5.000 keer gedeeld. De meest gedeelde afbeelding sinds het begin van onze online zoekactie op 1 juni. Hartverwarmend om te zien hoe mensen over de hele wereld met ons meedachten en zelfs lieten weten dat ze hun netwerk zouden aanspreken om uit te vissen om welk hotel het ging", zegt woordvoerster Tine Hollevoet tegen deze krant.  

Portugees

Quote

De kamer op de foto lijkt heel erg op de kamers van het Mauritiaan­se hotel maar wij kunnen nog niet bevestigen dat de foto daar werd genomen

Tine Hollevoet, woordvoerster Europol

De bewuste afbeelding zou ook wel eens die met het snelste resultaat uit de Europol-geschiedenis kunnen worden. Een Portugese twitteraar herkende de hotelkamer gisteren en reageerde meteen op het twitteraccount van de internationale politieorganisatie. De bewuste kamer bevindt zich volgens hem in de Marlin Creek Residence op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan ten oosten van Madagascar. 

Hollevoet: ,,De kamer op de foto lijkt inderdaad heel erg op de kamers van dit hotel maar wij kunnen dat nog niet met honderd procent zekerheid bevestigen. Ik zag de reactie van de Portugees gisteren zelf binnenkomen en heb de informatie meteen doorgespeeld aan de onderzoekers in de bewuste kindermisbruikzaak. Hopelijk leidt het onderzoek snel tot arrestaties en/of het redden van kinderen die het slachtoffer zijn geworden van misbruik." 

Vierde keer

De zegsvrouwe verwacht dat de foto van de hotelkamer binnen enkele dagen offline wordt gehaald. ,,Dat zal dan de vierde keer zijn sinds het begin van onze online zoekactie naar kindermisbruikers en hun slachtoffers." De snelle herkenning van de hotelkamer is te danken aan de kwaliteit van de foto, denkt Hollevoet. ,,Dit is een mooie afbeelding waarop de hotelkamer heel duidelijk te zien is. Vaak zijn het wazige foto's waarop met moeite iets te herkennen valt."

Ongeacht de kwaliteit hebben de foto's die Europol online zet één ding gemeen: geen enkele politiedienst heeft kunnen achterhalen waar ze zijn genomen. Al lijkt dat voor de buitenwereld soms een 
kwestie van de foto uploaden in Google Afbeeldingen en de zoekmachine dan het internet laten afspeuren naar gerelateerde afbeeldingen. ,,Wij kunnen zo'n foto natuurlijk ook door Google Afbeeldingen halen en hebben ook toegang tot andere databanken halen maar als dat niets oplevert en klassieke opsporingsmethoden evenmin dan doen we een beroep op de gebruikers van social media", zegt Hollevoet.   

De internationale politieorganisatie zette vanmiddag opnieuw een aantal foto's online met objecten die te zien zijn op beeldmateriaal dat in beslag werd genomen tijdens onderzoek naar kindermisbruik. Het gaat om duizenden afbeeldingen die werden gevonden in computerbestanden, op servers en op platforms van pedo-pornografische aard. Op de nieuwe foto's zijn onder andere pyama's en andere kinderkleding te zien, een knuffel, houtsnijwerk op stoelen en badkamertegels.    

16.000 tips

De internationale politieorganisatie had anderhalve week na het begin van haar onlineactie tegen kindermisbruik al tienduizend reacties ontvangen op de gedeelde foto's met objecten op de plek van het misbruik. ,,De eerste weken was het druk. Inmiddels is het iets rustiger geworden. De teller staat nu op bijna 16.000 tips", aldus de Europol-zegsvrouwe. 

Het is volgens haar nog te vroeg om te kunnen zeggen in hoeveel zaken die tips leidden tot de aanhouding van verdachten en/of bevrijding van slachtoffers. ,,Zodra er voldoende tips binnen zijn gekomen, halen we de foto's offline. De politie in het land of de regio waar de foto werd genomen, gaat met de binnengekomen informatie aan de slag. Het onderzoek kan wel even duren."    

Kleine tips kunnen soms helpen om een zaak op te lossen, meent Europol. Een Nijntje-knuffel op de achtergrond van een foto, leidde de Amerikaanse politie in de zaak van Robert M. in 2010 bijvoorbeeld naar Nederland. De foto werd gedeeld door Interpol en de knuffel werd door agenten herkend als Nederlands, waarna het balletje ging rollen.  

Waarvan de Portugees de hotelkamer in Mauritius herkende, is niet bekend. Hij reageerde niet op het verzoek om meer uitleg van deze krant.