Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Euthanasie bij dementie toch toegestaan

Artsen mogen, als ze dat zorgvuldig aanpakken, toch euthanasie verlenen aan wilsonbekwame patiënten. Daarbij mogen ze ook een slaapmiddel gebruiken. Dat blijkt volgens Trouw uit een nieuw oordeel van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

Een huisarts verleende eerder dit jaar euthanasie aan een alzheimerpatiënte die in een verpleeghuis woonde en niet meer in staat was te communiceren. De arts verleende de vrouw euthanasie op basis van haar wilsverklaring, die de patiënte regelmatig geactualiseerd had en mondeling bekrachtigde zolang dat kon. Maar de vrouw van in de zestig had nooit eenduidig aangegeven dat het tijd was voor de euthanasie. Voor haar familie en de arts was duidelijk dat zij ondraaglijk leed.

Over euthanasie bij dementie­patiënten woedt een verhit debat. Volgens de ene groep artsen is, als een patiënt zichtbaar ondraaglijk lijdt, een duidelijk opgeschreven wilsverklaring voldoende. Anderen vinden een bevestiging van de doodswens ‘in woord of gebaar‘ nodig.

Bekijk hieronder een aflevering van de Universiteit van Nederland, waarin een ontwerper vertelt hoe hij het leven van Alzheimerpatiënten makkelijker kan maken:

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.