Evenementenbranche wil muziek niet zachter zetten, staatssecretaris denkt aan nieuwe wet
advies gezondheidsraadDe horeca, evenementenmakers en concertzalen zien het niet zitten om het geluidsniveau in hun deel van de sector omlaag te brengen. Dat stellen de brancheorganisaties in reactie op het advies van de Gezondheidsraad dat vanochtend is verschenen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) sluit maatregelen, zoals een nieuwe wet, niet uit.
De Gezondheidsraad stelt dat muziek nog maar tot maximaal 100 decibel moet worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken.
De horeca is minder onder de indruk van het rapport en stelt dat er geen wetenschappelijk bewijs is waaruit zou blijken waar precies gehoorschade wordt opgelopen. ,,Zonder een degelijke onderbouwing zijn maatregelen als deze niet goed onderbouwd”, zegt een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Zo kan men gehoorschade mogelijk op meerdere plekken oplopen.” KHN wijst op andere risicovolle plekken, zoals de werkvloer, evenementen, maar ook thuis op de bank tijdens het luisteren van muziek via oortjes.
In de horeca zal het zachter zetten van de muziek ten koste gaan van de beleving, vreest KHN. ,,De bezoekers blijven dan weg en gaan naar andere plekken om harde muziek te beleven. Daarom zetten we volop in op voorlichting en preventie. Nachtclubs zijn hier al volop mee bezig”, aldus een woordvoerder.
Uithaal naar horeca
In de evenementenbranche vinden ze dat het verwijt van toenemende gehoorschade onterecht bij de concerten en festivals wordt neergelegd. ,,Er wordt nu heel erg gehamerd op het terugbrengen van het volume, maar gehoorschade is een maatschappelijk probleem dat vooral goede voorlichting en preventie nodig heeft”, zegt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM).
De discussie die deze zomer via het AD op gang kwam is alleen maar goed, zegt Westermann. ,,Maar we moeten ons niet blind staren op de festivals en de concerten. In onze sector werken we met professionals die dag en nacht bezig zijn met een goed en veilig geluid. We monitoren en meten alles en registreren dit ook voor de overheid. In de horeca gebeurt dat een stuk minder. Daar komt de muziek vaak ongecontroleerd en ongefilterd de ruimte in, ik denk dat we vooral daarnaar moeten kijken.”
De horeca zegt vooral in te zetten op ‘het vergroten van bewustwording’ over de risico’s van uitgaansbezoek. ,,In het kader van verantwoord ondernemen spannen horecaondernemers zich in om gehoorschade onder bezoekers en medewerkers te beperken”, zegt een woordvoerder. Voor gasten worden er op veel plekken oordoppen aangeboden en er zijn in sommige clubs zogenoemde stilteruimtes om de oren wat rust te gunnen. ,,Nu we zien dat de gehoorschade onder jongeren toeneemt, is KHN een voorstander van het gratis aanbieden van gehoortesten voor jongeren door de overheid”, besluit een woordvoerder.
Gehoorschade bij kinderen
De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) betwijfelt of het probleem van toenemende gehoorschade kan worden opgelost door alleen maar aan de volumeknop te draaien. Voorzitter Berend Schans wijst er tegen het ANP op dat ook kinderen last hebben van gehoorschade. ,,Die gehoorschade die bij 8-, 9-jarigen wordt vastgesteld komt niet door ons.” Hij zou liever zien dat het probleem breder wordt aangepakt, bijvoorbeeld door campagnes, zoals die er ook zijn tegen mobiel bellen achter het stuur of tegen het drinken van alcohol voor mensen jonger dan 18 jaar.
Schans voegt daaraan toe dat ook een lager geluidsniveau niet zonder risico is. ,,Er zou een soort sfeer kunnen ontstaan waarbij de bezoeker denkt: het is nu veilig dus ik heb geen gehoorbescherming nodig. Met als gevolg dat ze alsnog risico lopen.”
Politieke reacties
In de Tweede Kamer wordt positiever gereageerd op het advies van de Gezondheidsraad. ,,Mensen moeten beter worden beschermd tegen schadelijke harde geluiden, bijvoorbeeld bij feesten en festivals. Daarom moeten er veel strengere eisen komen wat betreft decibels en deze eisen moeten vervolgens ook handhaafbaar zijn”, zegt Eva van Esch van de Partij voor de Dieren. Voor JA21 is het advies ‘heel duidelijk en in lijn met onze eerdere verzoeken’. ,,Nu dus tijd voor de staatssecretaris om door te pakken, en te zorgen dat ook de horeca zich aansluit bij het convenant”, zegt Kamerlid Nicki Pouw.
Voor CDA’er Anne Kuik is het advies van de Gezondheidsraad glashelder. ,,Wat het CDA betreft komt er nu snel een wettelijke zorgplicht voor aanbieders van versterkte muziek, om de kans op gehoorschade te beperken.”
Reactie ministerie
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is ‘blij met de heldere uitleg’ van de Gezondheidsraad over deze ‘complexe materie’. ,,Het maakt nog eens extra duidelijk dat - hoe we als overheid en samenleving ook verder gaan met dit belangrijke onderwerp - het voorkomen van gehoorschade ook altijd iets zal blijven waar we zelf allemaal goed op moeten blijven letten in ons persoonlijke leven”, laat Van Ooijen weten. ,,Zet je oortjes en je installatie thuis niet te hard en draag oordoppen als je naar een concert of festival gaat. Dan is de kans het grootst dat je een leven lang volop kunt genieten van muziek.”
De Gezondheidsraad stelt dat mogelijk een dwingender aanpak nodig is dan de zelfregulering met het convenant. ,,Ik wil het advies eerst goed tot mij nemen en bespreken met de huidige convenantpartners”, zegt Van Ooijen over een mogelijke nieuwe wet. Die partners zijn onder andere de poppodia en festivals, de evenementen, sportscholen, bioscopen, studentenverenigingen, schoolfeesten, GGD-GHOR, VeiligheidNL en theatertechniek.
De horeca is bij dit overleg niet aangesloten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Barrières weggenomen: PvdA en GroenLinks kunnen bij verkiezingen Tweede Kamer samen op één lijst
Niets staat een gezamenlijke kandidatenlijst van PvdA en GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen in de weg. Leden van beide partijen hebben op het partijcongres de statuten aangepast om dat mogelijk te maken. -
gehoorschade
Volumeknop moet écht omlaag bij concerten en festivals: ‘Helft jongeren kwetsbaar’
De volumeknop in discotheken, concertzalen en op festivals moet echt omlaag, vindt de Gezondheidsraad. In een nieuw rapport adviseert de raad om het maximale geluidsniveau met de helft te verlagen. Hiervoor is mogelijk wetgeving nodig. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) neemt begin volgend jaar een beslissing over welke maatregelen er moeten komen. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen
-
André van Duin doet aangifte van chantage
André van Duin heeft zaterdag aangifte gedaan wegens chantage. De 75-jarige Omroep Max-presentator verzoekt het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak te onderzoeken. -
-
-
Sebastiaan (28) heeft altijd (!) een piep in zijn oor: ‘Alsof er een bulldozer door mijn hoofd raast’
Sinds een paar maanden is het een heksenketel in het hoofd van onze verslaggever Sebastiaan Quekel. Hij lijdt aan tinnitus, een ernstige vorm van gehoorschade waarbij hij altijd een geluid waarneemt. In zijn geval een piep. Dit deelde hij vandaag met zijn vrienden, familie en collega's in een persoonlijk relaas op Facebook en Instagram, met een waarschuwing. Wij vroegen hem deze waarschuwing ook te delen met onze lezers. -
PREMIUMVeiligheidNL
Jongeren onderschatten gevaar draadloze oortjes, vrees voor nieuwe generatie met gehoorschade
Draadloze oortjes zoals Airpods vormen een gevaar voor veel jongeren. Kenniscentrum VeiligheidNL stelt dat een op de vijf mbo-studenten weleens een piep of ruis in het oor heeft na luisteren met oortjes of koptelefoon.