Volledig scherm
Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied. © ANP/Kippa

Ewbank trekt koningslied terug na storm van kritiek

Componist John Ewbank is alle ongezouten kritiek op zijn koningslied zat. Spuugzat. Zozeer zelfs dat hij het lied terugtrekt. Op Facebook zegt Ewbank 'er he-le-maal klaar mee' te zijn. Hij bedankt iedereen die aan het lied heeft meegewerkt, maar geeft nog wel even een sneer naar andere artiesten die hun lied wel de toets der kritiek laten doorstaan.

Volledig scherm
John Ewbank. © ANP Kippa

De afgelopen dagen leverde het lied van Ewbank, gezongen door een grote groep BN'ers, een stortvloed aan commentaar op. 'Een draak van een lied', 'afgrijselijk', 'tenenkrommend' en 'orenkwellend' klonk het. Ook bekende Nederlanders, waaronder Wim de Bie en Nico Dijkshoorn, lieten weinig heel van het koningslied. Op Twitter en Facebook regende het verwensingen aan het adres van Ewbank.

'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet', kreeg de componist naar het hoofd. Ewbank besloot vandaag zich niet zo te laten bejegenen. 'Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen', schrijft hij op Facebook.

Excuses
'Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug', laat Ewbank weten.

'Ik wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.'

Meezingconcert
Het lied is een van de initiatieven van het nationaal comité Inhuldiging. Het koningslied moet op 30 april overal in Nederland klinken met als hoogtepunt het feestelijke meezingconcert. Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam. Ewbank was zaterdagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Marco Borsato liet via Twitter weten begrip te hebben voor het besluit van zijn vaste componist. 'Met opgeheven hoofd. Oranje boven', aldus Borsato in zijn tweet.