Volledig scherm
Jasper van A.

Ex-directeur Gelredome 12 jaar cel in om gruwelmoord

UpdateJasper van A., de 47-jarige ex-directeur van het Arnhemse Gelredome stadion is vandaag veroordeeld tot 12 jaar cel voor de gruwelijke moord op zijn vrouw Frederieke afgelopen november. Van A. sloeg haar ongeveer tien keer met een honkbalknuppel en drukte later een kussen op haar gezicht.

Terwijl Van A. insloeg op zijn vrouw, kwam de jongste dochter binnen. Vervolgens heeft hij hun drie kinderen naar de buren gebracht en is hij teruggekeerd. Hij duwde zijn vrouw die gewond in bed lag, een kussen op haar gezicht.

Het 45-jarige slachtoffer overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Van A. getuigde voor de rechtbank dat hij nog altijd niet weet wat hem die nacht bezielde. 'Ik zou de tijd willen terugzetten. Zodat mijn dochters gewoon hun moeder zouden hebben in plaats van het verdriet dat ze nu voelen,' stamelde hij verdrietig.

Einde aan huwelijk
Van A. kon het niet verwerken dat zijn relatie dreigde te stranden. Zijn vrouw had weer contact met een oude schoolliefde en was hier openlijk voor uitgekomen. Het stel zou in relatietherapie gaan, maar voor het zover was, knapte er iets bij Van A, waarna hij die nacht de honkbalknuppel greep.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 15 jaar cel geëist wegens moord. Van A. had op meerdere momenten kunnen bedenken waarmee hij bezig was. Zijn advocaat stelde dat er sprake was van doodslag omdat hij in een opwelling handelde en vroeg 6 jaar.

De rechtbank is het met het OM eens, maar vindt dat deze moord wel aan doodslag grenst. Van A. wilde duidelijk zijn vrouw dood hebben, maar plande dat niet zorgvuldig vooraf. Daarom, en omdat Van A. gebukt gaat onder schuldgevoelens, krijgt hij een lagere straf.