Volledig scherm
Ronald van Essen © Ronald van Essen

Ex-drugshandelaar wil Endstra's laten lijden: 'Net als hij mij'

,,Ik wil hem pijn laten lijden, net als hij mij. Hij heeft mijn leven verkankerd, natuurlijk wil ik een schadevergoeding.'' Dat zei voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen vandaag aan het slot van een procedure bij het gerechtshof in Amsterdam tegen de de erfgenamen van de in 2004 geliquideerde vastgoedbaron Willem Endstra.

In die procedure wil Van Essen een voorlopig getuigenverhoor bewerkstelligd krijgen. Van Essen zegt dat hij miljoenen - voornamelijk verdiend met de handel in xtc - bij bankier van de onderwereld Endstra heeft geïnvesteerd. Dat geld wil hij terug, maar de erven geven niet thuis en menen dat de vordering van Van Essen elke grond mist.

Aan de hand van het voorlopig getuigenverhoor wil Van Essen hard maken dat hij recht heeft op zijn miljoenen. De rechtbank wees het verzoek eerder af, het hof beoordeelt de kwestie in hoger beroep.

Aanslag

Van Essen werd eind 1999 door zijn hoofd geschoten en raakte daardoor zwaar invalide. Hij is ervan overtuigd dat Willem Endstra en zijn broer Haico achter die aanslag hebben gezeten.

Hij volgde het proces vanuit zijn rolstoel, sigaret achter het oor geplakt. Door de kogel in zijn hoofd is hij een deel van zijn verstandelijke vermogens verloren. Het duurde lang om te revalideren. Dat feit haalde zijn advocaat Peter Schouten aan toen het ging over de verjaringstermijn. Want kan de drugshandelaar na zoveel jaar nog een procedure aanspannen? Nee, zeggen de erven Endstra. Maar volgens Schouten gaat in bijzondere gevallen die verjaringstermijn pas in zodra iemand in staat is een proces aan te spannen.

Vuilniszakken met geld

Maar dan is er nog een hobbel te nemen. Van Essen gaf in een interview met deze krant toe miljoenen te hebben verdiend met xtc-handel. Hij verdiende vuilniszakken met geld, die hij naar Endstra bracht om ze wit te laten wassen. En misdaadgeld kan niet worden uitgekeerd, zo bepleitte de advocaat van vereffenaar Toni van Hees, die door de staat is aangesteld om het vermogen van Willem Endstra op te sporen en te verdelen. ,,Dat zou neerkomen op witwassen.”

Om die reden werd een eerder getuigenverhoor afgewezen. Van Essen heeft nog een laatste ijzer in het vuur. Hij wil ook proberen aan te tonen dat de familie Endstra achter zijn mislukte aanslag zit. Om die reden wil hij 31 getuigen horen. Het Hof beslist 4 september of dat door kan gaan.