Volledig scherm
De Maastrichtse wijk Amby, waar de woning van de jihadbruid zich bevindt.

Ex-jihadbruid Aïcha voelt zich ‘niet veilig’ en zegt huur Maastrichtse woning op

Syriëgangster Aïcha die eind 2014 naar Nederland terugkeerde, heeft vandaag de huur opgezegd van haar woning in de Maastrichtse wijk Amby. ‘Zij voelt zich niet veilig in de buurt’, bevestigde een woordvoerster van woningstichting Maasvallei. Eerder vandaag werd gemeld dat een particulier beveiligingsbedrijf de woning bewaakt met het oog op vandalisme. 

Gisteren werd bekend dat de Maastrichtse bekeerlinge Aïcha in Amby zou worden gehuisvest. Maasvallei had haar de woning onlangs toegewezen, maar Aïcha’s komst zorgde voor de nodige onrust bij omwonenden. Zij startten een petitie, waarmee ze de komst van de voormalig jihadbruid willen tegenhouden. In Amby heerst de angst dat haar aanwezigheid radicalen aantrekt.

Daarnaast is de buurt boos omdat mensen uit Amby vaak jarenlang moeten wachten op een woning, terwijl Aïcha meteen een (gerenoveerd en aan haar zorgbehoeften aangepast) huis krijgt toegewezen. Uit angst voor vandalisme houdt een particulier beveiligingsbedrijf een oogje in het zeil bij de hoekwoning in Maastricht. Maasvallei zou voor de bewaking hebben gezorgd, maar wilde niets kwijt over de kwestie.

Zoeken naar oplossing

De verhuurder gaat nu samen met de vrouw bekijken welke oplossing voor haar gevonden kan worden, aldus de woordvoerster. Voor donderdag stond een besloten bijeenkomst voor de bewoners van de omliggende woningen gepland. De praatsessie zou plaatsvinden tijdens kantooruren, wat genodigden tegen de borst stuitte omdat daardoor niet iedereen aanwezig kon zijn. Tijdens de bijeenkomst zou ook de petitie worden overhandigd.

Aïcha vertrok in februari 2014 als 18-jarige bekeerlinge naar Syrië, waar ze zich bij haar man, een Turks-Nederlandse ex-militair en jihadist, wilde voegen. Haar moeder haalde Aïcha op in Syrië. Bij aankomst in Nederland werd ze opgepakt. Justitie verdacht haar van deelname aan een terroristische organisatie, maar het Openbaar Ministerie vond niet genoeg bewijs dat Aïcha in Syrië deelnam aan de jihad en vervolgde haar niet.