Ex-militair geeft Baudet veeg uit pan: Ik zat al in Uruzgan toen u nog studeerde

VideoThierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) kreeg dinsdag in de Kamer een veeg uit de pan van een veteraan. Baudets opmerking dat haar opvatting ‘schattig’ was, viel niet goed bij CDA’er en oud-militair Hanke Bruins Slot.

Volledig scherm
Hanke Bruins Slot (r) tijdens het debat over de visie op de toekomst van Defensie © ANP

In een debat over de toekomst van de krijgsmacht stelde Baudet – tot verbazing van een Kamermeerderheid – geen Russische dreiging te zien. Dat ’s lands hoogste militair, commandant der strijdkrachten Rob Bauer, de Kamer voor de agressie uit Rusland waarschuwde, overtuigt de FvD-leider niet. “Er is alleen ook nog zoiets als je eigen observatievermogen, je eigen analyse. Ik zie dat niet.”

Dat Baudet de hoogste militair niet gelooft, terwijl hij er wél voor pleit om de volgende minister van Defensie een militair te laten zijn, kon Bruins Slot niet met elkaar rijmen. “Welk bewijs wil de heer Baudet dan hebben?”

Volgens Baudet kan Bauer ‘zeker beïnvloed worden door allerlei motieven enzovoort’. Daarop volgde de gewraakte opmerking waar Baudet Bruins Slot als schattig en naïef wegzet.

Dat schoot oud-militair Bruins Slot in het verkeerde keelgat: “Ik wil wel even duidelijk maken dat veteraan ben, dat ik pelotonscommandant in Uruzgan ben geweest en dat ik daar een pantserhouwitser heb afgeschoten. Dat is verre van schattig en verre van naïef. Toen zat de heer Baudet in een studeerkamer en was ik militair.”

Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) kwam nooit dichter bij het leger dan tijdens een verkleedpartijtje in de Tweede Kamer. © ANP