Volledig scherm
© ANP

Ex PVV'er Hernandez hangt vuile was buiten in boek

Aan de vooravond van de verkiezingen hangt de afvallige PVV'er Marcial Hernandez de vuile was buiten over de partij van Wilders. In het boek Geert Wilders ontmaskerd, dat zaterdag - vijf dagen voor de verkiezingen - verschijnt, rekent het opgestapte PVV-Kamerlid snoeihard af met de partij waar hij de afgelopen jaren zijn brood verdiende.

De arbeidsvoorwaarden voor het personeel zouden ronduit belabberd zijn en medewerkers krijgen een boete en ontslag als ze daar extern over klagen, beweert Hernandez. Verder zou Geert Wilders het contact met zijn partijgenoten kwijt zijn.

Dictator
Hernandez concludeert, net als andere spijtoptanten, onder wie Hero Brinkman, dat Wilders de PVV is. Hernandez vergelijkt hem met een gemiddelde dictator. Vergaderingen worden volgens de ex-PVV'er gemanipuleerd. Er heerst een kadaverdiscipline. Intimidatie zorgt voor een verstikkende cultuur.

'Politieke klaploper'
Het zijn zware verwijten in de richting van Wilders, maar ze zullen de PVV-leider opnieuw niet de kop kosten. De eenheid in de fractie is terug en zijn aanhang blijft in de peilingen behoorlijk stabiel. Daarom zal Hernandez' slotconclusie dat Wilders 'een politieke klaploper' is die nooit het leiderschap van Nederland op zich mag nemen, de meeste indruk maken bij iedereen die het daar al mee eens is. Met dit boek is de politieke erfenis van Hernandez snel opgemaakt.

Zijn conclusies moeten zeker ter harte worden genomen, maar met deze ervaringen staaft Hernandez vooral zijn onmacht om binnen de PVV de strijd aan te gaan met de 'dictatuur'. Zolang iedereen daar voor wegloopt en achteraf zijn gram haalt, zal er aan die situatie ook weinig veranderen.

Hernandez kondigde bij zijn vertrek op 3 juli uit de PVV, uit onvrede over het verkiezingsprogramma, een boek aan over zijn ervaringen in de Tweede Kamer.