Ex-student krijgt geen hypotheek bij studieschuld
Een studieschuld blijkt nog steeds een enorm obstakel voor wie een huis wil kopen. Banken rekenen bij hypotheekaanvragen met de oorspronkelijke studieschuld, terwijl de Tweede Kamer het kabinet al in 2015 opdroeg om de regels toe te passen zodat alleen rekening wordt gehouden met de schuld die op dat moment nog open staat. Omdat dit niet is gebeurd, hebben ex-studenten nauwelijks kans om een starterswoning te kopen.
Delen per e-mail
Dat stelt studentenorganisatie Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) na een inventarisatie naar de effecten van een studieschuld op het aanvragen van een hypotheek. In 2015 werd de basisbeurs vervangen door een studielening en lenen studenten vaker en meer.
Gemiddelde studieschuld
Het ISO onderzocht hoe dat nu uitpakt. Daarbij ging het uit van de gemiddelde studieschuld van 21.000 euro en een bruto jaarinkomen van 40.000 euro. Als dan bij de vijf grootste hypotheekverstrekkers een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar wordt aangevraagd, blijkt dat studenten door hun studieschuld ruim 25.000 euro minder kunnen lenen voor de aankoop van een huis. Het bedrag dat ze niet van de bank krijgen, is groter dan de hoogte van hun studieschuld.
Als je dan een huis van tussen de 175.000 en 200.000 euro wil kopen, moet je wel heel veel eigen geld inleggen
Dan blijft er te weinig over om een starterswoning te kopen, stelt Van den Brink. ,,Als je dan een huis van tussen de 175.000 en 200.000 euro wil kopen, moet je wel heel veel eigen geld inleggen. Starters op de arbeidsmarkt hebben geen pot met geld staan. Dan moeten ze de spaarpot van hun ouders gaan plunderen.”
Studenten uit gezinnen met lagere inkomens, waarvan de ouders doorgaans minder kunnen bijdragen, worden zo extra hard geraakt. Volgens het ISO werken de huidige regels kansongelijkheid ‘tot ver na de studie’ in de hand. ISO-voorzitter Tom van den Brink vindt het ‘een tikkie onbegrijpelijk’ dat banken blijven rekenen met de oorspronkelijke schuld. ,,Dan geef je studenten toch ook geen prikkel om af te lossen?”
Niet relevant
In 2016 schreef toenmalig minister Stef Blok van Wonen aan de Kamer dat de actuele studieschuld ‘niet relevant’ is, omdat het maandbedrag tijdens de hele terugbetaaltermijn constant blijft. Het maakt ‘geen verschil voor de maandlasten’, reageerde hij op een aangenomen motie uit 2015. Die werd ingediend door Wouter Koolmees (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie), beiden destijds Kamerlid en inmiddels minister in Rutte III.
Wel kunnen banken bij het bepalen van het maximale hypotheek rekening houden met de studieschuld die op dat moment nog open staat. Daarvoor moet de ex-student wel zelf het initiatief nemen door een herberekening op te vragen bij DUO, de organisatie van het ministerie van Onderwijs die de studieleningen verstrekt. Zelfs dan zijn hypotheekverstrekkers niet verplicht om rekening te houden met het lagere schuldbedrag.
Geen goede voorlichting
Van den Brink verwijt DUO dat het geen goede voorlichting geeft over de consequenties van lenen. De studielening wordt volgens hem ‘hartstikke positief gepresenteerd’. ,,Het is ‘sociaal’, er zijn gunstige voorwaarden, je hoeft niet af te lossen als je geen baan hebt en je krijgt geen BKR-registratie. Maar ondanks die mooie verhalen betaal je de rekening als je eenmaal student-af bent.”
De ISO-voorzitter vreest dat studenten hierdoor in de toekomst vaker in de problemen zullen komen op de woningmarkt. ,,Het ergste moet nog komen; het leenstelsel bestaat pas net. Daarom moet de minister vanaf het komend studiejaar eerlijk zijn en studenten voorlichten dat lenen risico’s met zich meebrengt.”
Bekijk ook beelden uit maart 2018 waarin studenten een tentenkamp opslaan op het Janskerkhof in Utrecht als protest tegen de krappe woningmarkt en dure studentenkamers:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update Huizenprijzen lopen nog harder op dan gedacht
De huizenprijzen lopen dit jaar harder op dan aanvankelijk gedacht. Economen van Rabobank stellen hun verwachtingen voor de prijsontwikkeling naar boven bij. Een van de redenen: woningkopers overbieden veel vaker dan voorheen. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
PREMIUM
column Ik hoéf niet naar buiten, maar wil het wel graag - juist nu de avondklok dreigt
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Aantal leden op datingsites stijgt flink in coronatijd: ‘Tsunami aan moedeloze vrijgezellen’
Single en moedeloos vanwege de verlengde lockdown? Houd hoop en ga toch alvast online op zoek naar een nieuwe liefde. Het aantal leden op datingsites stijgt in coronatijd namelijk flink. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
PREMIUM
'Nieuwe crisis dreigt op de woningmarkt'
De problemen op de woningmarkt nemen gevaarlijke vormen aan. De bouw van nieuwe woningen stagneert en ondertussen stijgen de prijzen explosief. ,,Als we niet oppassen, dan zitten we over een paar jaar in een nieuwe crisis'', waarschuwt de branchevereniging van bouwers en ontwikkelaars. -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs.