Volledig scherm
Madiea G. (midden) met tolk (links) en advocaat. © ANP

Ex-topatlete Madiea G. tóch niet in hoger beroep: 8,5 jaar cel

Ex-topatlete Madiea G. gaat niet in beroep tegen de gevangenisstraf die ze begin november opgelegd kreeg door de Duitse rechter. Dat meldt de rechtbank in het Duitse Kleve vanochtend. Dat betekent dat G. voor maximaal 8,5 jaar achter de tralies verdwijnt.

Ze kreeg die straf vanwege de invoer van ruim 50 kilo harddrugs, een vergrijp waar ze op 18 juni op werd betrapt net over de grens bij Arnhem. Direct na de uitspraak kondigde haar advocaat aan dat ze beroep zou aantekenen. De straf was veel forser dan vooraf ingeschat. Ook het Duitse OM gaat niet in hoger beroep. Dat was ook niet de verwachting: de eis van justitie (7,5 jaar cel) was lager dan de uiteindelijke straf.

Tijdens de rechtszaak beweerde de advocaat dat G. niet wist dat er drugs in haar auto zaten. Ze zou gedacht hebben dat het om doping ging. De rechter geloofde dat niet. Hij stelde dat criminelen zo’n grote hoeveelheid drugs nooit mee zouden geven aan iemand die geen ervaring met smokkel had. G. liet niet los in opdracht van wie ze handelde. Ze zei dat ze bang was voor represailles tegen haar ex-vriendin en de twee kinderen van haar ex.

G. was tot deze zomer hardloopster en haalde de nationale top. Ze liep ook mee op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016. Dit jaar plaatste ze zich met het estafetteteam 4x400 meter voor de WK die afgelopen september plaatsvond in Doha. Daar deed ze niet aan mee omdat ze toen al vastzat.

  1. Zestien basisscholen week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’
    PREMIUM

    Zestien basisscho­len week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’

    Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders.