Volledig scherm
Fernando Ricksen © AD

Ex-vrouw Fernando Ricksen moet uitleg geven over verdwenen geld

Graciela l'Ami, de ex-vrouw van Fernando Ricksen, moet van de rechter in Alkmaar tekst en uitleg geven wat ze met het vermogen van de oud-profvoetballer heeft gedaan sinds november 2010. Als zij daar niet binnen vier weken mee begint, moet ze 500 euro boete per dag betalen, tot maximaal 100.000 euro.

Quote

We gaan eens kijken met wat voor cijfers ze op de proppen komt en of Ricksens geld er nog is

Ivo Sigmond, advocaat Fernando Ricksen

Ricksen moet zijn op beurt uitleg geven over geld dat hij heeft verdiend in zijn tijd bij Glasgow Rangers. Dat heeft de rechter in Alkmaar besloten nadat Ricksen een zaak was begonnen tegen zijn ex-vrouw.

Voormalig voetbalinternational Fernando Ricksen (40) wilde van zijn voormalige echtgenote l'Ami weten waar het gezamenlijke vermogen is gebleven dat na hun echtscheiding in 2009 nog moet worden verdeeld. Volgens Ricksen, die lijdt aan de dodelijke ziekte ALS, schuift de vrouw het geld van rekening naar rekening om het uit zijn zicht te houden. Twee weken geleden eiste zijn advocaat Ivo Sigmond voor de rechtbank in Alkmaar toegang tot het geld. Zover ging de rechter niet, wel moet L'Ami openheid van zaken geven waar het geld is.

Verdoezelen
Ricksen en L'Ami vechten al jarenlang een verbeten juridische strijd uit om het gemeenschappelijke vermogen van ruim 950.000 euro. L'Ami eigende zich dat geld kort na hun scheiding toe omdat ze meende daar recht op te hebben. Ricksen bestrijdt dat waarna rechterlijke uitspraken volgden over de vraag hoe het geld moet worden verdeeld. Ricksen heeft recht op bijna 370.000 euro van dat vermogen.

Maar L'Ami is tegen die uitspraak van het hof in cassatie gegaan. Die procedure bij de Hoge Raad loopt nog. Volgens Ricksen en zijn advocaat probeert L'Ami ondertussen het geld te verdoezelen door het van rekening naar rekening te verschuiven en is het inmiddels een raadsel hoeveel geld er nog is.

Veilig
L'Ami beweert op haar beurt dat Ricksen grote sommen geld die hij heeft verdiend tijdens zijn periode bij de schotse club Glasgow Rangers, zwart in het buitenland heeft gestald. De rechter dwingt beide partijen nu op straffe van een dwangsom openheid van zaken te geven over hun geld. ,,Voor Ricksen is dat geen probleem, daar is hij al mee bezig,'' zegt zijn advocaat Sigmond. ,,We zijn vooral benieuwd met wat voor cijfers zij op de proppen komt en of het deel van het geld dat aan Ricksen toebehoort, er nog is. En veilig staat. Als dat geld er niet meer is, heeft ze opnieuw een probleem en stappen we wéér naar de rechter.''