Volledig scherm
© anp

Examendief blijkt zoon docent Ibn Ghaldoun

UpdateDe eindexamenfraude in Rotterdam blijft uitdijen. Een van de opgepakte examendieven blijkt de 18-jarige zoon van een docent natuurkunde op de school. De leraar was ook ruim 7 jaar directeur van de islamitische scholengemeenschap in Rotterdam.

Volledig scherm
© anp

Dat bevestigen bronnen binnen het politieonderzoek aan het AD. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vader van één van de drie verdachte eindexamendieven 'een band' met de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Dat het zou gaan om de zoon van een oud-directeur wilde een woordvoerster niet bevestigen.

De voorzitter van het bestuur van Ibn Ghaldoun, Ayhan Tonca, noemt het nieuws 'onvoorstelbaar verschrikkelijk'. De schoolleiding zal woensdagochtend praten met de oud-directeur, die nu leraar natuurkunde is. Of de man nog een toekomst op de school heeft 'is onderwerp van gesprek', aldus Tonca.

Sleutel
In het huis van Anass B. is gezocht naar de sleutel van de schoolkluis, die 3 jaar geleden verdween, maar deze is nog niet aangetroffen.

De vader van B. kwam als directeur van Ibn Ghaldoun ook al in opspraak. In 2007 kwam aan het licht dat de school onder zijn bewind overheidssubsidie misbruikte voor reisjes naar Mekka.

Onderwijswethouder Hugo de Jonge van Rotterdam heeft de  schoolleiding gisteravond dringend verzocht 'de deuren te sluiten'. Door de omvangrijke examenfraude is de school (692 scholieren) volgens De Jonge niet langer levensvatbaar.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs maakte eerder op de dag de omvang van de fraude bekend. Op de school zijn in totaal vijftien examens gestolen. Dat maakt de diefstal de grootste examenfraude ooit. De scholieren van het Ibn Ghaldoun moeten alle examens van de vakken die zijn gestolen opnieuw maken.

Examenuitslag
Over de verdere gevolgen heerst onduidelijkheid. Leerlingen van andere scholen hoeven waarschijnlijk niet opnieuw examen te doen, maar hierover volgt vandaag pas uitsluitsel. Door de fraude krijgt een deel van de vmbo-t leerlingen niet vandaag, maar pas morgen hun examenuitslag.

De politie hield tot dusver drie leerlingen van de school aan voor de examendiefstal. Naast B., gaat het om Safae K. (18) en Kamal el B. (19). Die laatste wordt door scholieren genoemd als 'spil' in de fraude. Op de arrestatie van K. wordt door ingewijden met verbazing gereageerd. Zij zou ook zonder inzage in de examenopgaven 'met vlag en wimpel zijn geslaagd'.

Lees meer over de grootste examenfraude ooit in het AD van vandaag.