Volledig scherm
© Raphaël Drent

Examenstunt in Tiel loopt uit de hand: 'Het was ineens oorlog'

Een examenstunt in de sferen van de populaire televisieserie The Walking Dead is op het RSG Lingecollege in Tiel volledig uit de hand gelopen. Leerlingen van een andere schoollocatie kwamen de boel verstieren. Er werd met eieren, stenen en vuurwerk gegooid. Een docent werd in zijn gezicht geslagen en een leerling liep een snijwond op. De stunt is afgeblazen.

Quote

Het is spijtig dat dit feest van buitenaf zo is verstoord.

Rob Knoben, afdelingshoofd van havo 4 en 5
Volledig scherm
Leerlingen van het Tielse RSG Lingecollege verlaten de school onder toezicht van de politie. © Raphaël Drent

Het had zo mooi moeten worden. Achter de stunt van de havo-leerlingen zat een verhaal van een virus, geïnfecteerde leerlingen en zombies. In een verduisterde school met quarantaines, ruimtes vol rook en escape rooms was het doel overleven. Leerlingen konden zichzelf uit de chaos bevrijden door rond het middaguur een stormbaan op het sportveld te nemen. Zover kwam het echter niet. 

Verschillende groepjes jongeren rond het Lingecollege vertellen een zelfde verhaal: leerlingen van de RSG-locatie voor het vmbo kwamen in de eerste pauze rond 10.00 uur 'op bezoek'. Er werd gegooid met stenen, vuurwerk, eieren en meel. Ook leerlingen van het Lingecollege waren daar waarschijnlijk bij betrokken.

In de school en op het plein probeerden leraren de orde te herstellen. Tevergeefs. Een docent werd in zijn gezicht geslagen, in de school werd met kliko's gegooid en daarbij sneuvelden ruiten. Een leerling liep een snijwond op. Een andere leerling zou door de hoeveelheid meel waarmee werd gegooid van de trap zijn gevallen. Zij zou daarna naar het ziekenhuis zijn gebracht.

,,Het was ineens oorlog binnen’’, zei een leerling achteraf op straat. Daar probeerde de politie met man en macht orde te scheppen in de chaos. Met hordes fietsten scholieren weg van hun scholen.

Leerlingen

De stunt werd verpest door de vmbo-leerlingen, maar volgens Matthys Zanen van de stuntcommissie waren er ook leerlingen van het eigen Lingecollege betrokken bij de chaos. ,,Het was een klein groepje leerlingen, van buitenaf maar volgens mij ook van onze eigen school. We wilden hier echt wat moois van maken en dat is verpest.”

Ook Rob Knoben, afdelingshoofd van havo 4 en 5, is teleurgesteld. ,,We hebben het hele verdere programma geschrapt omdat het niet meer verantwoord was om door te gaan. Ontzettend zonde. Je gunt examenleerlingen een mooie stunt als afsluiter en ze zijn hier maanden mee bezig geweest. Het was echt goed georganiseerd, hen valt niets te verwijten. Het is spijtig dat dit feest van buitenaf zo is verstoord.’’

Volledig scherm
Leerlingen ruimen de rotzooi na de uit de hand gelopen stunt op © Raphaël Drent