Volledig scherm
Minister Timmermans eind september in Washington. © afp

Excuses aan Rusland om arrestatie diplomaat Borodin

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken biedt namens de Nederlandse regering excuses aan voor het oppakken van de Russische diplomaat Borodin, zaterdag. Borodin en zijn vrouw werden zaterdag gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau.

Volledig scherm
De Frankenslag in Den Haag, waar de vrouw van de Russische diplomaat Borodin betrokken was bij een auto-ongeluk. De vrouw zou in beschonken toestand zijn aangehouden, nadat zij met haar auto drie stilstaande auto's heeft beschadigd. © anp

Dat zou zijn gebeurd nadat Borodin 'stomdronken' zijn kinderen aan hun haren door het huis dan wel tuin had gesleept. Zijn vrouw zou onder invloed betrokken zijn geweest bij verschillende aanrijdingen.

Op basis van de informatie van de politie komt minister Timmermans tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden, laat een woordvoerder van de minister weten. 'Hiervoor biedt de Staat der Nederlanden de Russische Federatie excuses aan.' In het Verdrag van Wenen is afgesproken dat diplomaten immuniteit en onschendbaarheid genieten.
 
Timmermans zegt verder persoonlijk begrip te hebben voor het optreden van de betrokken politieagenten.

De aanhouding zaterdag van Borodin en zijn vrouw resulteerde in een diplomatieke rel met Rusland. President Vladimir Poetin eiste excuses en de Nederlandse ambassadeur in Moskou werd ontboden. Volgens Rusland waren alle internationale regels door Nederland geschonden. Borodin zelf zegt door agenten geslagen te zijn.

Wel sprake van mishandeling
Overigens meldden diverse media dat der wel degelijk sprake was van mishandeling. Volgens de NOS was Borodin 'een gevaar voor zijn kinderen' en onder invloed van alcohol. Omroep West meldde dat bronnen hebben gezegd dat de agenten die de diplomaat arresteerden getuige waren van mishandeling.

De politie in Den Haag wilde woensdag niet reageren, het ministerie van Buitenlandse Zaken doet de woordvoering.

De zaak heeft in Rusland veel stof doen opwaaien. Zo dreigde de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski met harde actie tegen Nederland. Hij kondigde een protestactie aan bij de ambassade om er de ruiten van het pand in te gooien.

Kamer heeft begrip voor excuses
In de Tweede Kamer bestaat begrip voor het besluit van Timmermans om excuses te maken voor de arrestatie en detentie van Borodin. Dat blijkt uit een rondgang langs de partijen.

Als Nederland het Verdrag van Wenen heeft geschonden, ontkom je niet aan excuses, aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Hij is niet zo blij met de houding van Moskou. Volgens hem houdt ons land zich netjes aan de regels, terwijl de Russen 'ons aan het lijntje houden' als het gaat om het Greenpeaceschip. Het feit dat de Russische autoriteiten op deze dag klagen over de kwaliteit van Nederlandse zuivel, is geen toeval, stelt hij. 'Het past in het diplomatieke spel om de druk op ons land te verhogen.'

CDA'er Pieter Omtzigt vindt de stap van de minister 'begrijpelijk'. De zaak is naar zijn oordeel zo hoog opgespeeld omdat ons land Rusland voor de rechter heeft gesleept wegens de entering van het schip van Greenpeace. Hij wil net als D66 spoedig een debat met Timmermans over de relatie met Rusland.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.