Expeditie voor de wetenschap: Op ontdekking naar De West

VideoOude tijden herleven: Nederlanders gaan op ontdekkingsreis naar De West. Dicht opeen gepakt in een schip, maar dit keer zonder scheurbuik of angst om van de aarde af te vallen.

Nederlandse wetenschappers vertrekken deze maand van Texel voor een maandenlange tocht naar de Cariben en terug. De 100 deelnemers aan de NICO-expeditie bestuderen onderweg haast alles wat in en op de zee leeft. Van zeeslak tot walvis. Schimmels en virussen. Vogels en schaaldieren.

Aan boord van de Pelagia zijn onder anderen bodemonderzoekers, klimatologen, microbiologen, gedragsdeskundigen die walvissen observeren, chemici die geïnteresseerd zijn in biobrandstof, natuurkundigen voor de stromingen en knappe koppen uit Delft die zich richten op het varen zelf.

In etappes gaat het via de Azoren naar de Antillen en terug. Zeven maanden varen, waarbij de wetenschappers in en uit vliegen aan boord van de RV Pelagia, een schip van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

De expeditie is bedoeld om meer te leren over de rol die de zee speelt bij klimaatverandering. ,,Zulke veranderingen zijn er altijd geweest. Maar de snelheid van de veranderingen nu is ongekend", zegt onderzoeksleider Corina Brussaard. ,,Vanwege temperatuurstijgingen van het zeewater verdwijnen er soorten of ze trekken vanuit het warmere water rond de evenaar naar het wat koelere zeewater in het noorden. Als we willen weten wat we straks bij Nederland kunnen verwachten moeten we gaan kijken in het zuiden. Komt er minder vis? Hoe passen soorten zich aan? Zulke vragen hopen we te beantwoorden."