Volledig scherm
In 2021 start een experiment met door de Nederlandse staat gereguleerde wietteelt. © ANP

Experiment met verkoop staatswiet in 2021 van start in tien gemeenten

Tien gemeenten doen mee aan het experiment met staatswiet. Dat is het maximale aantal dat in het regeerakkoord was afgesproken.

Onder de deelnemende gemeenten zijn in elk geval Tilburg, Almere en Breda. De bedoeling is dat de proef in 2021 begint. Morgen komt een commissie onder leiding van hoogleraar Knottnerus met een advies over de complete lijst van gemeenten die meedoen en verwacht wordt dat het kabinet die aanbeveling volgt.

Nu zijn de teelt van cannabis en levering aan coffeeshops verboden en wordt verkoop, onder voorwaarden, gedoogd. In het regeerakkoord staat dat er experimenten worden gedaan met het telen van wiet door de staat en levering aan coffeeshops in zes tot tien gemeenten.

Geen grote steden

Het was overigens al langer duidelijk dat de vier grootste steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - niet meedoen aan de proef. Volgens de eisen die aan de proef worden gesteld, zouden alle coffeeshops binnen de gemeente deel moeten nemen, wat op weerstand stuit.

Het doel van wietproef is om te onderzoek of wietteelt uit het criminele circuit kan worden gehaald en wat de effecten daarvan op overlast en veiligheid zijn. Daarnaast wordt bekeken hoe, de in het kader van de volksgezondheid door de overheid gecontroleerde, wiet aan de verkopers kan worden geleverd.

De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met de wet die de proef mogelijk maakt. D66 deed bij het opstellen van het regeerakkoord het verzoek voor de proef. Overigens moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog wel goedkeuren.