Volledig scherm
© Koen Verheijden

Experimenteren met beter onderwijs voor jongens

Middelbare scholen denken na over hoe ze hun onderwijs beter kunnen laten aansluiten op jongens. Scholen experimenteren met betere begeleiding, meer beweging en meer uitdaging.

Quote

Ze komen stuiterend de pauze in, kunnen minder goed hun werk indelen en samenwer­ken. Wij willen daarin tegemoetko­men

projectleider Camyre de Adelhart Toorop

In Amsterdam is het KIEM-vmbo in de maak. Een jongensschool die in 2018 de deuren moet openen. Daar staat elke dag sport op het rooster, krijgen de leerlingen geen huiswerk en staan veel mannen voor de klas. Op Spring High, ook in Amsterdam, bewegen de leerlingen meer en helpen docenten hen met de planning. ,,Jongens hebben andere behoeften dan meisjes'', zegt projectleider Camyre de Adelhart Toorop.

Stuiteren
,,Ze komen stuiterend de pauze in, kunnen minder goed hun werk indelen en samenwerken. Wij willen daarin tegemoetkomen.'' Jongens doen het de laatste jaren minder goed op school dan meisjes. Ze vallen vaker uit, zakken vaker een niveau terug en blijven meer zitten. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop het onderwijs in Nederland is ingericht, beter aansluit bij meisjes.

Lange tijd was de teneur: het komt wel goed. Nu beseffen scholen dat ze jongens actief moeten begeleiden. ,,Het is een grote stap dat dat besef er is. Maar nu moet er ook iets gebeuren'', stelt hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles.

Projectmatig
Tientallen middelbare scholen winnen jaarlijks advies in en honderden leraren volgen workshops en congressen over jongensonderwijs. Henno Oldenbeuving, gespecialiseerd in het verschil tussen onderwijs voor jongens en meisjes, adviseert projectmatig werken. ,,Meisjes hebben baat bij stap voor stap leren. Geef jongens maar een groot vraagstuk om op te lossen.''

Quote

Jongens zijn vaak niet gemoti­veerd, sneller afgeleid en ze stellen meer uit

Mentor Michel Dissel

Dolf Hautvast, ook onderwijsadviseur, legt de nadruk op begeleiding. ,,Jongens hebben meer hulp nodig bij hoe ze hun huiswerk organiseren, zich kunnen concentreren en bijvoorbeeld school combineren met sport.''

Intelligenter
Scholengemeenschap Lek & Linge in Culemborg probeert jongens al jaren beter te bedienen. Acht jaar geleden zag de school dat in 6 vwo flink meer meisjes zaten dan jongens, terwijl ze in de eerste klas met een gelijke verdeling begonnen. ,,We raakten die jongens onderweg kwijt'', vertelt Luuk van Beers, directeur van de havo-afdeling. In een uitstelkeuzeklas (twee­de klas vmbo-t/havo en havo/vwo) zitten jongens die intelligenter zijn dan hun schoolresultaten laten zien.

Complimenten
,,Jongens zijn vaak niet gemotiveerd, sneller afgeleid en ze stellen meer uit'', zegt mentor Michiel Dissel. Van Beers: ,,We geven meer aandacht aan het proces. Wij geven complimenten voor hoe hard ze hun best doen, in plaats van voor het resultaat. Dat geeft ze meer vertrouwen.''

Elk jaar analyseert Lek & Linge of de scores naar elkaar toe kruipen. Dat gebeurt, maar dat is niet te zien in 6 vwo. Daar zitten dit schooljaar weer bovengemiddeld veel meisjes. ,,Dat kan toeval zijn'', zegt Van Beers. ,,Maar het is duidelijk dat we in deze groep niet hebben bereikt wat we wilden.''

Rouv (13) kwam niet veel verder dan zessen

Zijn klasgenoten in de brugklas van Lek & Linge haalden vorig jaar aan de lopende band negens. Rouv (13) kwam niet veel verder dan zessen. Hij stond ook nog eens voor twee vakken onvoldoende. ,,Ik dacht echt: hoe doen ze dat? Zij hebben nog geen enkele onvoldoende, ik al 27'', vertelt hij. Tussen al die 'slimmeriken' vond Rouv het lastig aan te geven als hij iets niet snapte. Nu hij in de uitstelkeuzeklas havo/vwo zit, durft hij zijn vinger weer op te steken, want hij is niet de enige. Ook krijgt hij meer begeleiding bij hoe hij moet leren. ,,Soms denk ik te snel dat ik iets weet. Nu probeer ik meer te herhalen, ik laat me overhoren en neem elk half­uur een rustmomentje.'' Rouv is vastberaden om op het vwo te blijven.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.