Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © REUTERS

Expert over wereldwijde cyberaanval: ‘Dit is een wake-upcall. Een zaak voor premier Rutte’

Bedrijven in binnen- en buitenland hebben waarschijnlijk nog dagen, misschien wel weken de handen vol aan de cyberaanval die vrijdag door criminelen werd ingezet. Dat zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland. Hij spreekt van een wake-upcall. ,,Hier moet op het hoogste niveau door Rutte over gesproken worden.”

6 reacties

 • Elisa deJong

  3 maanden geleden
  Rutte heeft gezorgd, dat we financieel door de Corona ellende kwamen, hij krijgt veel te weinig waardering daarvoor.
 • J. Zomers

  3 maanden geleden
  Een zaak voor premier Rutte. Mark Rutte kan niet alles, hij heeft het ontzettend druk gehad met Corona. Ook hij is een keer moe, als ik hem was zou ik lekker een maand met vakantie gaan.
 • J.F. Hage-Berghuis

  3 maanden geleden
  Overheden, Nederland voorop, houden kwetsbarheden geheim om overal in te kunnen breken. Daar laten overheden software voor ontwikkelen. Gestolen spionage software is wat de ransomware hackers gebruiken. - Waarom moet alles aan het internet. Dat is vragen om problemen. Dat zou verboden moeten worden. De overheid wil alles an het internet gehangen zien, ook als dat geen nut heeft, daar wordt het probleem geboren.
 • Buijs

  3 maanden geleden
  Geen wonder dat bedrijven kwetsbaar zijn via de IT-bedrijven die hun computers aan de praat houden. Ik zie sommigen bijvoorbeeld bij al hun klanten – honderden midden- en kleinbedrijven – hetzelfde wachtwoord gebruiken. Er werken vaak slechtbetaalde stagiaires of het werk wordt zelfs uitbesteed aan een goedkoop, ver buitenland, zodat uiteindelijk niemand weet wie er nou precies aan de site, app, bedrijfssoftware werkt en bij de data kan.
 • Marco S. Zelf

  3 maanden geleden
  Wij zijn al veel te laat om actie te ondernemen. Bedrijven zetten teveel data in ongecontroleerde omgeving bij ‘cloud providers’. Alles wordt over de schutting gegooid bij een datahoster, zonder ook maar even te vragen en controleren of het personeel behoorlijk opgeleid is en wat stagiaires wel en niet mogen op gebied van dataveiligheid. Ik heb zelf een vaste lijn, je zou voor de grap moeten zien hoe vaak databases aangevallen worden. 50.000 pogingen oer dag is echt niets.