Volledig scherm
PREMIUM
Cyber-expert Vitaliy Yakushev uit Oekraïne: 'Voor ons is het dagelijkse kost. We zijn in hybride oorlog met Rusland en ze testen hun cyberwapens op ons'. © Frank de Roo

Experts kraken Russische hackpoging: 'Dit was niet hun A-team'

Uitgerekend tijdens de Cyber Security Week onthult Nederland de brutaalste hackpoging op haar grondgebied ooit. Wat vinden de knappe koppen op het cybercongres van de Russische spionage-actie? En wat staat Nederland te wachten? ‘Het was knullig, maar het had ook zomaar kunnen lukken’.

De Russische spionagepoging een shock voor Nederland? Vitaliy Yakushev uit Oekraïne kan een glimlach haast niet onderdrukken. Hij runt een bedrijf in cybersecurity in het land dat volgens kenners door Rusland al jaren gebruikt wordt als digitale proeftuin voor hacks en cyberaanvallen. ,,Voor ons is het dagelijkse kost. We zijn in hybride oorlog met Rusland en ze testen hun cyberwapens op ons. Onze verkiezingen, verschillende overheidswebsites, het energiesysteem: van alles is al aangevallen.’’ Achterin de Fokker Terminal, een voormalige luchtvaartschool aan de rand van Den Haag, presenteert Yakushev zijn cyberwerk aan beursbezoekers, voornamelijk afkomstig van digitale beveiligingsbedrijven, kennisinstellingen en overheden.