Personeel op een intensive care verzorgt een doodzieke coronapatiënt.
Volledig scherm
Personeel op een intensive care verzorgt een doodzieke coronapatiënt. © AP

Experts: Nu genoeg ic-plekken om piek te doorstaan

De piek op de intensive care door de toestroom van coronapatiënten wordt in de laatste week van april verwacht en lijkt, zoals het er nu uitziet, binnen de opgeschaalde capaciteit te blijven. Dat schrijven experts van het Outbreak Management Team in een vannacht gepubliceerd advies. 

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert. De piek van het aantallen nieuwe ic-opnames per dag lijkt ook bereikt te zijn. Echter, de totale bezetting van de intensive care zal komende weken nog toenemen vanwege een vertraagde uitstroom van patiënten, die lang op de ic verblijven. 

,,Toch lijkt de piek lijkt binnen de opgeschaalde capaciteit te blijven’’, aldus de experts. Ze verwachten dat er gemiddeld zo’n 1800 bedden voor coronapatiënten nodig zullen zijn en die zijn er.  

Herintroductie op de loer

Quote

Juist stabilisa­tie van ziekenhuis­op­na­mes en ic-opnames is nog geen reden voor het aanpassen van het maatrege­len­pak­ket

Outbreak Management Team

De experts melden ook dat het opheffen van alle beperkende maatregelen afhankelijk is van de stand van zaken in de hele wereld of van de vondst van een vaccin.

Ze waarschuwen: ,,Te vroeg loslaten van deze beperkingen kan een herintroductie betekenen.” Hoewel het lastig is om het beloop van de epidemie te voorspellen, is het ‘realistisch om te verwachten dat deze zeker nog zes tot twaalf maanden zal aanhouden’.

,,Juist stabilisatie van ziekenhuisopnames en ic-opnames, en een ic-zorg welke op 200 procent draait, is nog geen reden voor het aanpassen van het maatregelenpakket.” Daarnaast geeft het Outbreak Management Team aan dat het versoepelen van maatregelen niet geheel zonder risico’s te realiseren is. Het coronavirus blijft circuleren en nieuwe ziektegevallen veroorzaken.

Immuniteit 

Tot slot signaleren de experts dat er op korte termijn capaciteit (30.000 tot 55.000 testen per dag) voor het testen op immuniteit beschikbaar is, mits de materialen er zijn. Momenteel worden zulke testen gekeurd. 

Toch zegt het Outbreak Management Team niet dat iedereen straks razendsnel kan uitvinden of ze corona hebben gehad. Het gaat puur om het checken van bepaalde groepen, zoals zorgmedewerkers en mantelzorgers.  

Al onze video's over het coronavirus vind je hier.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”