Volledig scherm
Meisje drijft in de Middellandse Zee. Ze verdronk toen ze de oversteek wilde maken naar Europa, maar het schip waarop ze voer verging. © Vice

Explosieve hartenkreet journalist beroert de wereld

PersoonlijkAD-correspondent Chris Klomp plaatste een emotionele post op Facebook waarin hij zijn woede uitte over reacties op de verdrinkingsdood van honderden vluchtelingen in de Middellandse Zee. Het stuk ging de wereld over en leidde tot tienduizenden likes.

Volledig scherm
AD-correspondent Chris Klomp © eigen foto
Quote

De mensen die hebben gereageerd hebben hopelijk allemaal even stil gestaan bij de dood van een klein onschuldig meisje in een roze jurk

Chris Klomp

Op 19 april verdronken honderden vluchtelingen op een gammel bootje in de Middellandse Zee. De beelden van levenloos dobberende kinderen maakten veel los in Nederland. Op Facebook verscheen een bericht van een man die de foto van een dood kind als screensaver ging gebruiken. Om er dagelijks met plezier naar te kunnen kijken.    

Ik ben journalist, maar ook mens. En dus gebruikte ik datzelfde Facebook voor een hartenkreet. Geen uitputtende analyse over aanzuigende werking en complexe vluchtelingenproblematiek. Gewoon een kort verhaal over mijn eigen woede. Mijn onbegrip over de hufterigheid van sociale media.    

Woorden en beelden moeten raken. En dus gebruikte ik een stijlvorm. Een spiegel. Een op het eerste gezicht racistische opsomming van gedachten. Later in het verhaal blijkt hoe ik er echt over denk. Om aan te tonen hoe ongepast en makkelijk een snel gegeven oordeel vanuit een bizar welvarend en veilig land kan zijn.    

En toen begon het. Duizenden duimpjes. Tienduizenden duimpjes. Een ontploffende mailbox. Het verhaal werd vertaald in het Duits, Frans en Engels en verscheen in een krant op IJsland. Gebruikers van Facebook deelden het verhaal ruim 27 duizend keer. Tientallen mensen namen aanstoot aan de bij de tekst geplaatste foto van een dood meisje in een roze jurk en vroegen Facebook het weg te halen. Facebook weigerde. Enkele diep gelovige Christenen namen aanstoot aan de vloekwoorden in het verhaal. Ieder zijn of haar prioriteit.    

Ik schreef een kort verhaal op Facebook. Op emotie. En kreeg ruim duizend mailtjes. Ik werd met de dood bedreigd, in tranen bedankt en zwaar beledigd. Op het schild gehesen als held en neergesabeld als racist. Wat daar de waarde ook van is, de mensen die hebben gereageerd hebben hopelijk allemaal even stil gestaan bij de dood van een klein onschuldig meisje in een roze jurk.    

Dit is haar dan. Een van de gelukszoekers. Op de boot gestapt om onze welvaart af te pikken. Om er voor te zorgen dat...

Posted by Chris Klomp on maandag 20 april 2015

Volg AD ook op Facebook.

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”