Volledig scherm
Eerder dit jaar werd in dezelfde straat aan een winkeldeur een handgranaat gevonden. © anp

Explosieven gevonden bij bedrijfspanden in Amsterdam

Bij twee panden in Amsterdam zijn vanmorgen explosieven gevonden. Ook is er geschoten. De straten zijn afgesloten en de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) doet op de locaties onderzoek.

Het gaat om explosieven bij panden in de Jan Evertsenstraat en in de Johan Huizingalaan. Op dat laatste adres is ook geschoten. De locaties liggen ver uiteen, maar de politie bekijkt of een verband bestaat tussen de vondsten.

Het bedrijfspand aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West is eigendom van woningcorporatie Stadgenoot. Het lijkt daar om een handgranaat te gaan. De straat werd na de ontdekking afgezet en bewoners moesten binnenblijven. Inmiddels heeft de politie de straat weer vrijgegeven.

Bedrijfspand beschoten

Rond 03.00 uur werden bij de politie schoten gemeld in de Johan Huizingalaan (Slotervaart). Later in de ochtend meldde een medewerker van een schoonmaakbedrijf dat het bedrijfspand was beschoten en het bedrijfspand was beschadigd.

Nader onderzoek wees verder uit dat aan de achterzijde een explosief voorwerp op straat lag. In de nacht van zaterdag op zondag werd in die straat ook al een bedrijfspand beschoten.

Handgranaat gevonden

Overigens is het niet de eerste keer dat het pand aan de Jan Evertsenstraat in de belangstelling staat. Ruim een jaar geleden viel de Fiod de belwinkel River Nile binnen, die toen op dat adres gevestigd was. Nu valt op een briefje op de deur te lezen dat er binnenkort een lunchroom gevestigd wordt.

Eerder dit jaar werd in dezelfde straat aan een winkeldeur ook al een handgranaat gevonden. Twee weken daarvoor werd een granaat aangetroffen aan de deur van club Suzy Wong in de Korte Leidsedwarsstraat. Bij diezelfde club lag in maart wederom een granaat voor de deur.

Vorig jaar werden voor horecazaken Club Abe en Café In the City ook al granaten gevonden.

Politie Amsterdam eo on Twitter

Rond 06.15 uur is er een explosief aangetroffen bij een pand aan De Jan Evertsenstraat. De straat is tussen de Hoofdweg en Rembrandtpark afgesloten en de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) is onderweg. Heeft u mogelijk iets gezien vanmorgen vroeg? Bel 0900-8844.

 1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
  PREMIUM
  Dagboek

  Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

  Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.
 2. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
  PREMIUM

  ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

  Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.