Volledig scherm
© ANP

Export bloemen stijgt naar recordhoogte

Met een recordomzet in het eerste kwartaal van 2016 lijkt het hosanna in de bloemen- en plantenbranche. Toch is de handel grillig en wordt een eventuele Brexit gevreesd.

Quote

De Britse pond is een sterkere valuta geworden, waardoor onze bloemen relatief goedkoper werden

Robert Roodenburg, directeur VGB

Ondanks de positieve berichten die naar buiten komen over de bloemenhandel, wil directeur Robert Roodenburg, van de Vereniging voor Groothandelsbedrijven in Bloemkwekerijproducten (VGB) de polonaise nog niet inzetten. De gevolgen van een eventuele Brexit, het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de handelsbedrijven.

Want juist richting de Britse eilanden gingen de laatste jaren steeds meer bloemen en planten. ,,De Britse pond is een sterkere valuta geworden, waardoor onze bloemen relatief goedkoper werden. De groei van de export ging de afgelopen jaren ongeveer één op één met de stijging van de pond. Als je andersom redeneert: als de pond 10 procent zakt, daalt ook de export 10 procent. En we weten zeker dat bij een Brexit de pond in elkaar gaat zakken en de afzet dus onder druk komt te staan."

Onzekerheid sierteelt
De gevolgen daarvan kunnen sterk doorwegen in de hele sierteeltsector, aangezien het Verenigd Koninkrijk achter Duitsland de tweede grootste exportmarkt voor bloemen uit Nederland is. En hoewel het nog niet zeker is dat de Britten vaarwel zeggen tegen Europa, stelt Roodenburg: ,,Onzekerheid is altijd slecht voor de handel."

Desondanks gaat het niet slecht in de bloemenhandel. Naast de recordexport van 1,6 miljard euro in het eerste kwartaal van dit jaar, weet bloemenveiling FloraHolland te melden dat er meer geld is besteed aan bloemen en planten in Europa. Dat komt volgens de veiling doordat de economie uit de recessie lijkt te klimmen, het inkomen van huishoudens toeneemt en mensen meer geld uitgeven aan kamerplanten of een lekker ruikertje.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.