Volledig scherm
PREMIUM
© Polizei

Export Nederlandse crystal meth naar Duitsland explodeert: zelfs drugs in babyluiers

De export van Nederlandse crystal meth naar Duitsland neemt in schrikbarend tempo toe. De Duitse douane onderschepte in de eerste tien maanden van dit jaar ongeveer zes keer zoveel van de extreem dure en schadelijke drugs als in het gehele jaar 2018. 

Dat blijkt uit cijfers van het douanekantoor in het Duitse Essen, dat verantwoordelijk is voor de controle in de grensstreek. Twee jaar terug ontbrak crystal meth nog in de cijfers, vorig jaar werd al 15 kilo aangetroffen. Dit jaar gaat de vangst richting de 100 kilo. ,,Het gaat om meer gevallen en ook om grotere hoeveelheden", zegt douane-woordvoerder Heike Sennewald.  

Madiea G., hier als atlete uitkomend voor Nederland
Volledig scherm
Madiea G., hier als atlete uitkomend voor Nederland © EPA

Ook de vangst van andere (meth)amfetaminen neemt sterk toe. Afhankelijk van de soort is er sprake van een verdubbeling tot zelfs een vervijfvoudiging in een paar jaar tijd. Een van de ontdekkingen werd in juni gedaan in de auto van atlete Madiea G. Die staat maandag voor de rechter in het Duitse Kleef. Zij had 13 kilo crystal meth en 43 kilo xtc in haar achterbak.

De ontwikkelingen zorgen in Duitsland voor gefronste wenkbrauwen. ,,We krijgen over de westgrens nu het complete pakket”, zegt Frank Buckenhofer, voorzitter van de douanetak van politievakbond GdP. ,,Eerst kwam vanuit Nederland vooral cocaïne, xtc en cannabis, nu krijgen we ook crystal meth en crack.”  

In werkelijkheid ligt de hoeveelheid gesmokkelde drugs volgens de vakbondsman veel hoger dan de onderschepte hoeveelheid. Door personeelstekorten en een gebrekkige organisatie is de Duitse douane volgens hem niet in staat om een effectieve controle uit te voeren.

In Nederland doet de ontdekking van zoveel crystal meth alle alarmbellen afgaan. De vrees bestaat dat extreem gewelddadige Mexicaanse drugsimperiums hier voet aan de grond krijgen. Dit jaar is in Nederland en België een aantal productielocaties ontmanteld. Daar zijn ook Mexicanen aangetroffen. ,,Het is te vroeg om te zeggen dat ze de markt in handen hebben”, zegt een woordvoerder van de landelijke politie. ,,Maar deze cijfers zijn opnieuw een signaal dat we scherp moeten zijn.”

Nederland productieland

De Nederlandse politie voert internationaal overleg over de opkomst van crystal meth, onder meer met de Amerikaanse anti-drugseenheid DEA. Volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut laten de Duitse cijfers zien dat Nederland nu echt een productieland voor crystal meth geworden is. ,,Gelukkig is het gebruik ervan, op enkele specifieke scenes na, nog niet breed ingeburgerd. Het is heel verslavend en werkt langer en heftiger dan andere middelen.”

Op het douanekantoor in Essen hebben ze de handen vol aan het onderscheppen van Nederlandse drugs. Via alle kieren en gaten sijpelt drugs vanuit ‘narcostaat Nederland’ de grens over. Maar hoe bepaalt de douane nu precies wie er uitgepikt wordt en wie niet? Een reportage...