Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © AP

Exportvergunningen omzeild bij steun Syrische oppositie

Nederland schond haar eigen exportregels om in het geheim Syrische rebellen te kunnen steunen met AK 47-munitievesten en pick-uptrucks, meldt EenVandaag. Toen er aan de grens problemen ontstonden, werd de douane om de tuin geleid en daarmee het exportverbod omzeild. Door het niet aanvragen van een exportvergunning en de daarbij behorende openheid, tastte de Tweede Kamer in het duister over de aard en omvang van de leveranties.

,,Om exportsancties tegen Syrië te ontwijken, zal gebruikt gemaakt worden van kleine bestellingen bij meerdere handelaren.” Het is een letterlijk citaat uit een van de door Trouw en Nieuwsuur gewobte documenten van het geheime Nederlandse steunprogramma voor Syrische rebellengroepen die tegen Assad vochten. Het citaat geeft wat exportspecialist Yuri Florentius betreft duidelijk aan dat de deelnemers aan het steunprogramma wel degelijk wisten dat er een exportrestricties voor pick-uptrucks waren.

Enkele maanden terug bleek dat vrijwel alle hulp is gebruikt voor de strijd. Pickup-trucks werden gebruikt voor offensieve missies en laptops voor het kiezen van militaire doelen.