Minister Edith Schippers (L) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Volledig scherm
Minister Edith Schippers (L) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Extra geld en mensen voor aanpak zorgfraude

Vanaf volgend jaar komen er extra geld en mensen beschikbaar voor de aanpak van zorgfraude. In 2014 gaat het om 5 miljoen euro en vanaf 2015 wordt het bedrag verdubbeld om de opsporing te versterken. Het geld is onder meer bestemd om extra inspecteurs in te zetten bij de Inspectie SZW.

Dat hebben minister Edith Schippers en haar staatssecretaris Martin van Rijn maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ook komt er een Expertisecentrum Zorgfraude Bestrijding (EZB). Dit centrum - dat op 1 januari volledig operationeel moet zijn - gaat fraude in de zorg opsporen door onder meer het verzamelen en verwerken van (digitale) gegevens.

Pgb-fraude bestrijden
Verder wordt de mogelijkheid geschapen om het medisch beroepsgeheim te doorbreken bij ernstige vermoedens van fraude. Om de fraude bij het Persoonsgebonden Budget (PGB) op te sporen worden dit en volgend jaar 30.000 pgb-houders waar de kans op fraude het grootst is, thuis bezocht. Van Rijn stelde eerder dit jaar al 22 inspecteurs aan die zich specifiek richten op de bestrijding van pgb-fraude.

De zorgfraude kwam begin dit jaar volop in het nieuws. Bijna dagelijks doken berichten op over fraude met declaraties. Schippers verklaarde toen dat de aanpak van zorgfraude bij haar topprioriteiten is.