Volledig scherm
© anp

Extra hulp van militairen bij controles Schiphol

Militairen helpen vanaf vanavond bij de extra controles bij Schiphol. De dreiging bij de luchthaven is nog niet voorbij. De extra veiligheidsmaatregelen rond de luchthaven blijven langer van kracht, meldt de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en marechaussee/politie) van Haarlemmermeer.

Quote

De veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol staat voorop

Adam Elzakalai, locoburgemeester Haarlemmermeer
Volledig scherm
De marechaussee voert extra controles uit op de wegen naar Schiphol. © ANP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© EPA

De extra beveiliging is ingesteld nadat een signaal binnenkwam 'dat betrekking heeft op de luchthaven'. Wat dit signaal precies inhoudt, wordt niet bekend gemaakt. ,,Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen'', zegt Adam Elzakalai, locoburgemeester Haarlemmermeer. ,,Voor de driehoek is het belangrijk dat de veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol vooropstaat. Daarom pakken wij het op deze wijze aan.''

Uitzonderlijk
De inzet is een uitzonderlijke maatregel. ,,Deze steun zorgt ervoor dat de extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol zo min mogelijk ten koste gaan van andere taken van de marechaussee'', verduidelijkt de marechaussee. Het gaat bijvoorbeeld om de extra grenscontroles die worden uitgevoerd vanwege de vluchtelingenstroom en de extra beveiliging vanwege de huidige dreiging op andere locaties in Nederland, zoals bij het parlement en Joodse instellingen.

Zomerpiek
De hulp van militairen op en rond Schiphol is tijdelijk. ,,Hun inzet wordt beëindigd zodra de extra maatregelen op Schiphol niet meer nodig zijn, of zodra het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de marechaussee op de geplande sterkte is en de marechaussee de maatregelen zelf kan uitvoeren.''

Ton de Zeeuw, voorzitter van de Marechaussee-vereniging, trok begin augustus aan de bel over de extra inzet van marechaussees vanwege de terreurdreiging op schiphol. Er zou volgens hem geen ruimte zijn om de zomerpiek op het vliegveld goed op te vangen.