Moslims in 2011 bij een Marokkaanse bakkerij in Den Haag doen inkopen voor het Suikerfeest. Het vieren van het feest, aan het eind van de ramadan, staat in het teken van gebed, samenzijn, liefdadigheid en eten en drinken.
Volledig scherm
Moslims in 2011 bij een Marokkaanse bakkerij in Den Haag doen inkopen voor het Suikerfeest. Het vieren van het feest, aan het eind van de ramadan, staat in het teken van gebed, samenzijn, liefdadigheid en eten en drinken. © ANP

Extra politie ingezet tegen 'Ramadan-criminaliteit'

De politiekorpsen in Utrecht en Den Haag zetten zich deze zomer schrap om te voorkomen dat moslims die tijdens de ramadan in Nederland verblijven, op boevenpad gaan. In beide steden wordt tijdens de vastenperiode, die op 20 juli begint, extra personeel ingezet. Veel Marokkanen blijven deze zomer in Nederland, omdat vasten in het warmere Marokko een stuk zwaarder is.

Veel Marokkanen blijven deze zomer in Nederland, omdat vasten in het warmere Marokko een stuk zwaarder is. Het is voor het eerst in 32 jaar dat de vastenmaand ramadan precies in de Nederlandse zomervakantie valt.

'Nu de ramadan en de vakantie samenvallen en veel mensen hier blijven, moeten we daar dus extra op inzetten,' zegt de politiewoordvoerder Bernhard Jens van het Utrechtse korps vandaag in het Algemeen Dagblad. Hij wil niet zeggen hoeveel extra personeel er tijdens de ramadan wordt ingezet.

Vergeleken met Koninginnenach
In Den Haag moeten agenten meer 's avonds en 's nachts werken, omdat de vastende moslims tussen zonsondergang en -opkomst wel mogen eten en drinken en dus actiever zijn. De Haagse politie en gemeente vergelijken de islamitische vastenmaand met andere grote evenementen zoals oud & nieuw en Koninginnenach. Dus worden 'ook voor de ramadan maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat die periode veilig en ordelijk verloopt', vertelt de woordvoerder van de Haagse burgemeester Van Aartsen.

Extra kwetsend
De Marokkaanse stichting Trendy werd in 2006 opgericht om vanuit de eigen gemeenschap escalerende problemen en overlast de kop in te drukken. 'In 2008 was er een dramatische stijging van het aantal autokraken, daar hebben we een jaar later op ingespeeld door helers te benaderen,' zegt projectleider Karim El Bouayadi (27). 'Als je ze er op wijst dat ze geen goede moslims zijn als ze zelfs tijdens de ramadan met diefstal bezig zijn, is dat zeer kwetsend voor ze. Dat heeft toen geholpen.'

  1. RIVM: 166 sterfgevallen erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuisopnames

    RIVM: 166 sterfgeval­len erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuis­op­na­mes

    De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1339. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. De toename van 166 nieuw gemelde sterfgevallen is de een-na-hoogste tot nu toe, 31 maart waren het er 175. Het RIVM benadrukt dat deze 166 mensen lang niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden.