Volledig scherm
© ANP

Extra veiligheidsmaatregelen bij Utrechtse scholen, stations tot Schiphol en Mediapark

In heel het land zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen na de schietpartij in Utrecht. Op  het Binnenhof, het Mediapark in Hilversum tot Utrechtse scholen en Schiphol: overal is extra toezicht ingezet. De NCTV heeft het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5

De waakzaamheid is groot in heel het land. In Den Haag op het Binnenhof zijn de politie en marechaussee extra zwaar bewapend aanwezig na de schietpartij in Utrecht. Premier Rutte sprak in Den Haag over een’verontrustende’ situatie en zei zich ‘zorgen te maken’. 

In de regio Utrecht zijn veel extra agenten op de been. Scholen in de omgeving hebben de opdracht gekregen om hun deuren gesloten te houden. Een groot aantal heeft daar gehoor aan gegeven. Alle moskeeën in Utrecht zijn inmiddels op slot. Sportclubs houden eveneens de rest van de dag de deuren dicht. Het CBR heeft in Utrecht de rijexamens heeft gecanceld. 

Verder is de politie aanwezig op uitvalswegen vanuit Utrecht richting het zuiden van het land. Rond het station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen zijn eveneens aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Op het nabijgelegen Mediapark in Hilversum zijn uit voorzorg extra beveiligingseenheden ingezet.

Werkgevers 

Grote werkgevers in de regio Utrecht laten weten extra alert te zijn. De NS, die met het hoofdkantoor, maar ook op andere plekken in Utrecht is gevestigd, zegt zichtbare en onzichtbare maatregelen te hebben genomen om de veiligheid van medewerkers en reizigers te bewaken. Op een gemiddelde maandag zijn in Utrecht voor de NS duizenden mensen werkzaam op kantoor.

Ook de Rabobank doet zijn best om het personeel in te lichten. Op het hoofdkantoor van de bank is maandag vaak één van de drukkere dagen qua personeelsbezetting, aldus een zegsvrouw. Ook hier zijn duizenden mensen aan het werk.

Alerter 

Ook buiten de regio Utrecht zijn extra maatregelen genomen. Zo is er op Schiphol sprake van ‘verhoogde waakzaamheid’. ,,We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken", aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

In Amsterdam is de politie is de politie extra alert naar aanleiding van de schietpartij op het 24 Oktoberplein. Het gaat om ‘de logische plekken’ in de hoofdstad waar ze extra waakzaam is. Over concrete veiligheidsmaatregelen worden geen uitspraken gedaan.

Politiekorpsen in het land volgen de ontwikkelingen in Utrecht nauwgezet. Zo heeft Rotterdam extra toezicht ingesteld op stations en bij moskeeën. 

Het pensioenprotest dat op het Malieveld in Den Haag werd gehouden, is tegen het middaguur afgebroken. ,,We zien wel hoe we hiermee verdergaan’', zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.