Volledig scherm
Frank Masmeijer arriveert bij de rechtbank in Amsterdam. © ANP

Extra zitting voor Masmeijer na plotselinge bekentenis over cocaïnesmokkel

De gevallen tv-presentator Frank Masmeijer (57) moet volgende week donderdag verplicht in Antwerpen verschijnen op een extra zitting in het strafproces tegen hem. Aanleiding is plotselinge bekentenis die hij vorige week aflegde tijdens het pleidooi in de zaak. 

Masmeijer wordt verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van 467 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen, half oktober 2014. Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft een gevangenisstraf van acht jaar en een geldboete van 40.000 euro geëist. Een week geleden bekende Masmeijer voor het eerst in vier jaar dat hij willens en wetens had meegewerkt aan de smokkel. Tot daarvoor heeft hij de betrokkenheid altijd ontkend. 

Hij probeerde met een gehuurde bestelwagen een lading bananen op te halen. Daarin zat 467 kg coke verstopt, ter waarde van 23 miljoen euro. Dat mislukte. De bende voor wie de drugs bestemd waren, pakte Masmeijer stevig aan en sloeg hem in elkaar. Een foto van deze mishandeling verscheen vorige week in de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen.

Aanstaande donderdag wordt Masmeijer door de verdediging van enkele medeverdachten ondervraagd over zijn rol bij deze smokkel. Advocaat Mounir Souidi verdedigt een van deze andere verdachte en vertelt tegen Het Laatste Nieuws: ,,Masmeijer is vorige week een verhaaltje komen vertellen aan de rechtbank. Hij is zelfs op zijn knieën gaan zitten om zijn rol van slachtoffer aan te zetten. Wat hij vertelt, strookt volgens mij niet met andere gegevens in het dossier. Wij als advocaten van de andere verdachten hebben de rechters gevraagd om de heer Masmeijer aan een kruisverhoor te mogen onderwerpen. Dat is ons toegestaan. Volgende donderdag komt er dan een extra zitting met enkel de ondervraging van Masmeijer. Hij zal verplicht aanwezig moeten zijn.’’

De uitspraak in de zaak werd al niet voor eind februari verwacht, maar zal waarschijnlijk nu nog meer vertraging oplopen. Al die tijd zal Masmeijer in de cel in België blijven. Mocht hij opnieuw worden veroordeeld, mag hij de rest van zijn straf in Nederland uitzitten. 

Vorige maand werd Frank Masmeijer overgeleverd en moest de Belgische cel in:

Volledig scherm
Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer wordt volgende week bij het hof van beroep in Antwerpen door de verdediging van enkele medeverdachten ondervraagd over zijn rol bij de smokkel van een partij cocaïne. © ANP Kippa